Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом подкрепя изискванията на компании и институции за Covid ваксинация

Говорителят на Белия дом Джен Саки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прессекретарят на Белия дом Джен Саки заяви в петък, че администрацията на президента Байдън напълно подкрепя решенията, взети от компании и институции, по отношение на изискването всички техни служители да бъдат ваксинирани срещу Covid-19.

"Има нарастващ импулс в изискванията за ваксинация срещу Covid-19“, коментира Саки след съобщението, направено от авиокомпанията United Airlines, свързано със задължаването на всички нейни служители да бъдат ваксинирани.

По-рано в петък CNBC предаде, че United Airlines е наложила на всички свои служители в САЩ да бъдат ваксинирани срещу коронавируса. Служителите на авиокомпанията ще трябва да покажат доказателство, че са напълно ваксинирани пет седмици, след като регулаторните органи дадат пълно одобрение за настоящо прилаганите ваксини или до 25 октомври, което от двете събития настъпи първо. Ще се правят изключения за тези, които не могат да се ваксинират поради здравословни проблеми, но тези, които не са напълно ваксинирани до крайния срок, рискуват да бъдат уволнени от компанията.

Преди United Airlines техническите гиганти  Google, Microsoft и Facebook, както и компании като Tyson Foods и Uber също потвърдиха, че ще изискват ваксинации или седмични тестове за своите служители.

Междувременно агенция Блумбърг съобщи, че компанията Amazon е наредила на всичките си служители в САЩ на първа линия да подновят носенето на маски независимо от техния ваксинационен статус.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна