Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитанът на световните вицешампионки в тениса: Такова класиране не е имало в историята

Отборът на България на награждаването. От ляво на дясно - Росица Денчева, Ивона Савелкова, Велиан Бакалов и Йоана Константинова.
Снимка: БФТ

В края на миналата седмица българският девически тим постигна най-големия успех за родния тенис на световни първенства, като стана
вицешампион при 14-годишните в Простейов (Чехия). Нашите бяха в състав Йоана Константинова (ТК Плевен-ПСК), Росица Денчева (ТК Плевен 90) и Ивона Савекова (ТК Локомотив, Пд), водени от капитана Велиан Бакалов.

Талантливите българки се наложиха в предварителната група над отборите на Канада (3-0 срещи), Швейцария (3-0) и Мексико (2-1). След това отстраниха Южна Корея (2-0) - на 1/4-финал, и Словакия (2-1) - на 1/2-финал. Едва в двубоя за световната титла те отстъпиха пред силния състав на Русия с 0-2, срещу който загубиха по-рано и на финала на европейското отборно първенство в Сан Ремо (Италия). 

Великолепният сезон се допълва и от факта, че Йоана Константинова и Росица Денчева, които изнесоха основната тежест на мачовете в Простейов, станаха европейски вицешампионки по двойки и на личното първенство.

Ден след завръщането на отбора от Простейов капитанът Велиан Бакалов разказва за постигнатото.

"Такова класиране не е имало никога в историята на българския тенис. Имали сме втори места на отборни европейски купи за подрастващи - направи го тимът, в който беше Григор Димитров през 2005 г., пак в Чехия. В тези възрасти имаме също и шампиони на европейски отборни купи до 12 г., но на световни първенства нямаме медал - най-добрите класирания през годините са били 4-то и 5-о място", започна Бакалов.

"А световното 
първенство на 14-годишните е много силен турнир. То се провежда в Простейов от 1991 г. и оттам са минали играчи като Новак Джокович, Рафаел Надал, Томас Бердих, Жо-Вилфред Цонга, Ришар Гаске, Мартина Хингис, Мария Шарапова, Динара Сафина и още много звезди на световния тенис. Държавите, които се борят да достигнат до финалите, са повече от 100, а ние станахме вицешампион. Определено, след толкова години участия по такива форуми, това е най-големият успех", добави той.

Бакалов разказа и за финала с Русия и отношението на останалите отбори към България след постигнатите успехи.

Така се случи, че ние все срещу тях играем на финали. За да се класираме на световното, играхме на Европейската отборна купа в Сан Ремо и на финала пак отстъпихме пред рускините. А, за да се класираме за европейската купа пък, играхме квалификация в Букурещ и там на финала пак играхме с рускините. Но техните основни две момичета - Мина Андреева и Алина Корнеева, са считани за бъдещето на руския тенис. Менажира ги американската компания IMG и са в олимпийската програма на Русия, част са вече от системата. Те тренират във Франция и Германия, много често ходят в Чехия, Испания. Но, като ниво на подготовка, като резултати, ние изобщо не сме далече от тях.

Идваха треньорите на другите отбори и искрено ги поздравяваха. Противниците бяха и доста изненадани, защото допреди 7-8 години, като
видеха български тим на такива състезания, се радваха, че лесно ще победят. Сега определено, като видят български тим, вече се притесняват. Руският капитан, например, беше видимо притеснен. Призна, че в Букурещ сме пропуснали да ги победим на финала. В Сан Ремо вече, нашите момичета бяха страшно изморени и рускините ги победиха по-лесно. Но сега,на финала на световното, 3-4 точки решаваха сетовете и мачовете бяха много оспорвани, а и Йоана и Роси бяха изтощени след победата над Словакия на полуфинала. Въобще, в тази възраст конкуренцията е между 7-8 момичета на световно ниво, като 7 са от Европа - много близки като
резултати, игра и постижения, и определено това много притесняваше останалите отбори", добави още капитанът на световните вицешампионки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна