Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пхенян не отговори на горещата линия със Сеул заради ученията му със САЩ

Пхенян не отговори, след като Ким Йо-чен – сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, обвини Сеул в „коварно поведение“ заради учения със САЩ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея не вдигна на рутинно позвъняване по горещата линия с Южна Корея, обяви Сеул. Това стана, след като висш представител на Пхенян предупреди Южна Корея и САЩ заради годишното съвместно учение, предаде Ройтерс.

Ким Йо-чен – влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, нарече военното учение „опасно“ и обвини Сеул в „коварно поведение“, тъй като решил да продължи маневрите въпреки възстановяването на горещата линия в края на юли. Тя бе прекъсната миналата година заради напрежение между двете Кореи.

Южна Корея и САЩ започнаха днес подготвителни тренировки преди официалното начало на компютърно симулираните ученията в началото на идната седмица.

В изявление, цитирано от официалната севернокорейска агенция на КЦТА, Ким Йо-чен казва, че ученията са „самоунищожителен акт, за който ще бъде платена скъпа цена, тъй като те заплашват сигурността на нашия народ и допълнително застрашават ситуацията на Корейския полуостров“.

„Те са най-яркият пример на враждебната политика на САЩ към Северна Корея, целяща да задуши със сила нашата държава“, добавя тя.

Двете Кореи обикновено проверяват горещата линия между тях два пъти дневно, като представител на Пхенян отговорил на сутрешното позвъняване, но не и на следобедното.

Северна и Южна Корея възстановиха миналия месец трансграничните си комуникационни връзки, които бяха прекъснати повече от година. И увериха, че ръководителите им са се разбрали да работят за подобряване на отношенията.

САЩ имат 28 500 военни в Южна Корея, които бранят страната от разполагащата с ядрено оръжие северна съседка. Те вече намалиха мащабите на съвместните си военни учения, за да улеснят диалога по ядрения въпрос с Пхенян.

Северна и Южна Корея проведоха първия от 13 месеца разговор по горещата комуникационна линия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна