Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойка Кръстева: По време на финала исках да покажа, че мястото на България е на върха

Стойка Кръстева и Борислав Георгиев при награждаването.
Снимка: Sportal.bg

Олимпийската шампионка в бокса Стойка Кръстева и личният ѝ наставник Борислав Георгиев бяха наградени за спортист и треньор №1 за месец август в анкетата на Пресклуб "България".

„Имам нужда от малко почивка! Не знам дали ще участвам на световното първенство. Ще изговорим кой е най-добрият вариант. Дали да участвам? Дали да не участвам? Просто имам нужда от малко почивка“, заяви Кръстева.

„Какви бяха мислите ми преди финала? 3 дни преди мача исках да изляза да я държа във въздуха целия мач, тъй като от този състезатели загубих 40 дни по-рано на олимпийската квалификация. Преди мача исках да изляза и да покажа най-добрата игра. По време на финала исках да видят коя е България, и че нейното място е на върха!“, добави Стойка Кръстева.

„Ние също треперихме преди първия ми мач в Токио срещу виетнамката. Мисля, че започнахме от финала надолу. Най-трудният ми мач бе с виетнамката. Нямаше нито един слаб боксьор, срещу който аз играх. Това, че ние ги преодоляхме, а на някои изглеждаше, че е с лекота, означава, че българският отбор по бокс е най-добрият стига да пожелаем да се обединим“, категорична е олимпийската шампионка от Токио.

„Плевен, Добрич или София? Къде се чувствам най-добре? Щастлива съм че хората отбелязват т този труд и това внимание. Най-добре се чувствам в България! Добрич си ми е присърце. В София се чувствам добре от към работа, но за живеене гледаме да избягаме от тук“, бе категорична Стойка.

Нейният треньор Борислав Георгиев от своя страна разкри, че заедно със Стойка работят усилено в спортното училище „Неофит Рилски”, където са учители, и вече обучават със свои колеги 90 деца. Той не пропусна да благодари на двама специалисти, без които златният медал на Кръстева може би е нямало да бъде факт.

„Благодаря на Ивайло Лазаров от НСА, който изключително много ми помогна за физическата подготовка. Аз съм такъв човек, че когато не съм сигурен в нещо или не го разбирам до такава степен, търся помощ. Той направи така, че Стойка да се намира в тази кондиция, в която я видяхте. Дори се чувахме по телефона от Токио, за да изготвим план всеки ден какво да се прави между срещите, за да не губи скорост и сила. Благодаря и на Иван Иванов, нашият психолог. Преди финала бях убеден, че Стойка трябва да е агресивна и да напада турската съперничка. Прочетох обаче различни анализи и коментари на мои колеги, които препоръчваха тя да е предпазлива и да не бърза. Това ме разколеба и му звъннах. Той ми даде много интересен пример с Жозе Моуриньо. Каза ми „Ако Жозе има Меси и Роналдо в отбора си и им каже – играем защита днес, как ще реагират?” Тогава разбрах, че аз имам Стойка Кръстева и тя трябва да играе в атака от първата секунда”, заяви Георгиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна