Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

268 лекарства са прекратени за употреба през пандемията

Боряна Маринкова: Продължава изтеглянето от пазара на лекарства, които не са проблематични относно безопасността им

Боряна Маринкова
Снимка: Личен архив

„През 2020 година - годината на пандемията, по желание на притежателите на разрешения за употреба са прекратени 268 разрешения за употреба на лекарствени продукти“, съобщи пред БНР Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

„Всички разрешения за употреба, за които са издадени заповеди за прекратяването им, са изтеглени от пазара по търговски причини или свързани с напускането на ЕС от Обединеното кралство. Общо за последните 5 години 1 337 са дерегистрираните лекарства. Това се посочва в последния доклад на Изпълнителната агенция по лекарствата.

През 2020 са прекратени разрешителните за употреба на 18 противотуморни лекарства, на 15 антиепилептици и на 10 АСЕ инхибитори, които са за сърдечно-съдовите заболявания, а също и медикаменти за интензивните отделения.

Общо 1421 сигнала за липсващи лекарства към момента на нашата платформа, заяви още Маринкова.

По думите и при 43% от случаите на липсващи лекарства причините се дължат на временно преустановен внос - 22% или изтегляне на лекарства от пазара ни – 23, а 19% касаят неразрешени лекарства,  даде за пример Маринкова.

„ ИАЛ съобщиха, че на европейско ниво ежеседмично се дискутира възможносттта както за адаптиране на доставки, така и за прехвърляне на дози ваксини срещу Covid- 19 между отделните държави, така че ваксините да бъдат ефективно използван – от места с излишък към места с недостиг. Според нас същото следва да се приложи и по отношение на лекарствата.

Ние като Асоциация от години настояваме и сме внесли необходимите промени в Закона за лекарствата за преодоляване на бариерите за паралелен внос на липсващи лекарства. Така по законен начин чрез внос от Европейското икономическо пространство могат да се внасят дерегистрирани лекарства чрез Паневропейските дистрибутори, които ние представляваме. Така пациентите няма да страдат от тези липси.

Внесли сме и промени във връзка със свръхадминистрацията и свръхконтрола в тази сфера. Очакваме действащ парламент, за да се разгледат тези промени в законодателството", обобщи Боряна Маринкова.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна