Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

T-Mobile разследва твърдения за кражба на лични данни на почти всички свои клиенти в САЩ

Технологичният гигант T-Mobile US Inc. обяви, че разследва твърдения, че хакер се опитва да продаде личните данни на повече от 100 милиона клиенти на компанията в САЩ.

Електронното издание Motherboard - VICE първо съобщи за инцидента, при който хакер от онлайн форум твърди, че продава лични данни, които включват имена, номера на социално осигуряване, адреси, телефонни номера и информация за шофьорските книжки. Изданието е било в контакт с продавача и потвърди, че данните, които е видяло, принадлежат на клиенти на T-Mobile. Съобщава се също така, че анонимният продавач е поискал 6 биткойна (около 270 000 долара) за данни, принадлежащи на около 30 милиона акаунта, като останалите се предполага, че се продават по частни канали.

Хакерът е заявил пред Motherboard, че T-Mobile успешно си е върнал контрола над своите сървър, но не и преди да бъдат изтеглени множеството лични данни.

"Ние сме наясно с твърденията, направени в нелегален форум, и активно проучваме тяхната валидност“, заяви говорител на T-Mobile и допълни: "Понастоящем нямаме допълнителна информация, която да споделим".

Ако този пробив на личните данни бъде потвърден, той може да засегне почти всеки клиент на T-Mobile в САЩ, след като във финансовия си доклад за второто тримесечие телекомуникационната компания отчете, че разполага с около 104,79 милиона клиенти в САЩ.

През последните години компанията T-Mobile съобщаваше за редица сериозни опити за кражби на данни, последно през декември 2020 г. Тези хакерски набези обаче бяха в значително по-малък размер, отколкото настоящите твърдения, като при последните подобни атака бяха засегнати данни на около 200 000 клиенти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени