Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130 години от създаването на Мини Перник

Снимка: facebook/StateArchivesPernik

На 17 август Регионалният исторически музей в Перник и Мин индъстри отбелязват 130 години от създаването на Мини Перник.

Събитието ще се проведе на 17 август от 18.00 часа, пред сградата на Минна дирекция - Перник.“Това е денят, когато е направена първата копка в местността Кулата, известна с името “Старите рудници”.

В момента там се намира подземният музей, която е единствен на Балканския полуостров - той се намира в две от галериите на първия рудник”, разказва Силвия Нотева, уредник секция „Нова История на България“ към РИМ – Перник.

Откриването на въглищна мина води до икономически, социални и демографски събития и променя живота на селището - развива се инфраструктурата, рязко нараства населението и неговото благосъстояние.

Започва промишлен подем в Перник, разраства се търговията.Преди освобождението това е едно малко обикновено българско село от 1027 души, допълва Силвия Нотева. 

За празника е предвидена уникална изложба, осветена от автентични миньорски лампи, които са ползвали в началото на рудодобива, ще има също празнична програма, както и молитва за здраве.

През двата празнични дни - 17 и 18 август, любопитните ще могат да посетят двата музея безплатно.

Чуйте повече в разговора на Елена Пъневска в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени