Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Google представи бюджетния си 5G смартфон Pixel 5a

Снимка: Google

Във вторник Google представи Pixel 5a, нов бюджетен телефон Pixel с 5G мрежа, което показва, че технологичният гигант продължава да отделя ресурси за изграждане на нов хардуер на различни цени, съобщава CNBC.

Pixel 5a ще струва $ 449, като неговото предлагане ще стартира на 26 август.

Компанията Google постепенно увеличава своя хардуерен бизнес, който не генерира значителни приходи за компанията в сравнение с нейните услуги като Search, YouTube и Google Cloud.

Тя завърши през януари придобиването на Fitbit, с което навлезе на пазара на фитнес продукти, а през май отвори първия си магазин за търговия на дребно, където хората могат да играят и да купуват нейните продукти. Google също така изгражда специализиран хардуерен кампус в Силициевата долина, наречен „Midpoint“.

По-рано този месец пък обяви Pixel 6 и Pixel 6 Pro, два нови смартфона от висок клас, които ще бъдат пуснати през есента и ще използват новия процесор на Google - Tensor вместо този, произвеждан от Qualcomm.

Бюджетният смартфон Pixel 5a е умерено подобрение спрямо миналогодишния 5G смартфон Pixel 4a, предлагайки по-мощна батерия, малко по-голям екран и водоустойчивост. Той поддържа 5G мрежа, но не и най-бързите mmWave 5G мрежи и има същия процесор Qualcomm от среден клас като миналата година.

Компанията предлага и функции на Pixels, които не се получават от други телефони с операционна система Android, като приложение за запис на глас, който преобразува речта в текст и интелигентно филтриране на спам повиквания и текстови съобщения.


Може да изглежда странно време за пускане на Pixel 5a, като се има предвид, че по-амбициозните телефони на Pixel 6 и Pixel 6 Pro на компанията също предстои да излязат скоро. Но Google планира да инвестира сериозно в маркетинга на новите си водещи смартфони и потребителите, които не искат да харчат повече за тях, може да намерят Pixel 5a за добър ценови компромис.

Той се конкурира най-пряко с iPhone SE на Apple, който също струва $ 449 със същото количество място за съхранение, 128GB. Той също така се конкурира с други евтини телефони с Android, като Samsung Galaxy A42 5G. Но феновете на Android би трябва да изберат Pixel, тъй като той включва по-бързи актуализации на софтуера.

Въпреки че телефоните Pixel на Google са добри, те не са спечелили популярност спрямо тези на Samsung и Apple, които доминират на пазара на телефони в САЩ. И поради продължаващите ограничения на доставките на микрочипове, Google ще продава Pixel 5a само в САЩ и Япония и само чрез Google Store в САЩ, вместо чрез оператор или търговци на дребно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени