Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще подкрепи финансово съседни на Афганистан страни

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз ще окаже финансова подкрепа на съседните на Афганистан държави при приемането на бежанци, заяви в интервю за вестник „Corriere della Sera“ върховният представител на ЕС по външни работи Жозеп Борел.

„Възможностите на Европа имат своя предел и без тясно сътрудничество не може да бъде направено нищо. Съседните държави ще бъдат въвлечени към процеса по-рано, отколкото Европа. Така че да, това означава също предоставяне на финансова подкрепа на тези държави, така както беше с Турция“, заяви ръководителят на европейската дипломация.

Според него Европа трябва да си извлече поуки от ситуацията в Афганистан, за да заздрави „трансатлантическите отношения и да ги направи по-балансирани“. Борел подчерта, че ЕС трябва „да се научи да работи като общност и да укрепи идеята за стратегическа автономия“.

„В стратегическата външнополитическа концепция „Стратегически компас на ЕС“ ние предлагаме създаването на европейско подразделение на сили за бързо реагиране (Initial Entry Force), което да може да действа бързо при извънредни ситуации. ЕС трябва да има възможност за намеса с цел защита на собствените си интереси, когато американците не желаят да се намесват“, каза Борел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени