Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Какво се прави при разширени вени

2
Снимка: unsplash.com

Този тип нарушения, какъвто е случаят с разширените вени, не могат да бъдат излекувани, тъй като дефектните клапи или увредените участъци не могат да бъдат възстановени до първоначалното им състояние, особено ако са в по-напреднал стадий. Има обаче начини за облекчаване на симптомите и поне минимално свиване. Има и много информация онлайн, която можете да прочетете, както и съвети, които потърпевши споделят.

Терапия с медицински компресионни чорапи и упражнения

С този метод засегнатите участъци се притискат от чорапите. Така клапите се затварят по-добре и посоката на притока на кръв към сърцето се повлиява положително. Медицинските компресионни чорапи държат съществуващото заболяване под контрол и помагат да се предотврати развитието на нови проблеми. Компресионните чорапи също имат естетически аспект: те скриват разширените вени на краката.

Този вид лек е от съществено значение, тъй като нелекуваното състояние може непрекъснато да се влошава. Изследванията доказват ефективността на медицинските компресионни чорапи: установено е, че симптоми, като тежест или стягане, болка и подуване, са значително подобрени.

Лекуване на разширени вени: склеротерапия, лазер или хирургично отстраняване

Вашият лекар трябва да прецени коя е подходящата процедура за вас. По-малките засегнати участъци могат да бъдат третирани с лазер. При склеротерапията вещество се инжектира в засегнатата област с много тънка игла. Това води до постоянно затваряне. По-големите разширени вени обикновено се отстраняват с операция. Хирургичните методи са толкова напреднали, че почти няма видими белези.

Кремовете и геловете за тези проблеми са лекарства, които активират мускулите във венозната стена и подобряват обратния кръвен поток, благодарение на повишената еластичност на кръвоносните съдове.

Какво се случва, ако проблемът остане нелекуван

Ако състоянието не се лекува, ще получите оток (подуване). Освен това червените кръвни клетки, наред с други неща, могат да навлязат в тъканта. Те се виждат като типични червеникавокафяви кожни промени по краката.

Язвата на крака (ulcus cruris venosum) е най-тежката възможна последица от разширени вени. Освен това може да се появи тромбоза, която е много опасна. Силно препоръчително е да се лекуват тези проблеми, за да не се задълбочат и да прераснат в други, по-сериозни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна