Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на икономическата картина в Китай през август след свиване на сектора на услугите

Икономическата активност в Китай се забави рязко през август след отслабване на експанзията в промишления сектор и изненадващо свиване в сферата на услугите.

Това показват резултатите от последното проучване на Националното статистическо бюро, които повишават вероятността за допълнителна стимулиращата политика в краткосрочен план в подкрепа на влошаващия се икономически растеж.

Промишленият PMI индекси се понижи през август до 50,1 пункта от 50,4 пункта през юли, доближавайки ключовата бариера от 50,0 пункта, която е водораздел между растежа и свиването на бизнес активността. В същото време индексът на новите експортни поръчки падна рязко до 46,7 пункта, понижавайки се под важното ниво о 50,0 пункта и достигайки най-ниско ниво от година насам.

Аналогичният непромишлен индекс падна изненадващо рязко до 47,5 пункта от 53,3 пункта през юли, която е знак за подновено свиване на активността в сферата на услугите.

Всички това доведе до спад на общия PMI бизнес индекс, който е среднопретеглена стойност на промишления и на индекса в сферата на услугите, през август до 48,8 пункта от 52,4 пункта, което е сигнал за свиване на общата икономическа активност в Китай.

Втората по големина икономика в света постигна впечатляващо възстановяване след срива заради първата вълна на коронавирусната пандемия в началото на 2020 г., но напоследък растежният импулс отслабна поради възникналите нови огнища на Covid-19 в някои части на страната, високите цени на суровините, забавянето на износа, както и в резултат на предприетите от китайските власти по-строги мерки за укротяване на много високите цени на имотите и кампанията за намаляване вредните въглеродни емисии.

Новите ограничения, свързани най-вече с по-заразния Делта вариант на Covid-19, доведоха до рязко свиване на дейността в сектора на услугите за пръв път от разгара на пандемията в Китай през февруари миналата година.

Според редица анализатори днешните слаби данни сякаш потвърждават очакванията за по-видимо забавяне на икономическия растеж през втората половина на годината.

Това от своя страна ще принуди властите в Пекин да предприемат нови стимулиращи мерки, като се очаква Китайската централна банка да предостави по-късно през годината допълнително намаление на сумата на паричните средства, които търговските банките трябва да държат при нея, след като през юли вече беше предприета подобна стъпка, която освободи около 1 трлн. юана (към 6,47 трилиона долара) под формата на дългосрочна ликвидност за икономиката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна