Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

TheMayor.EU - българският лауреат на Наградата за европейски гражданин

Снимка: Европейски парламент

Проектът „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“ е българският лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2021 г.

Той е онлайн пространство, в което местните власти от Европейския съюз могат да представят безплатно работата си, успешните си проекти и инициативи и да им дадат видимост сред широка аудитория. Целта му е да стимулира обмена на добри практики и иновативни решения, и да показва приноса на ЕС към развитието на местните общности.

Порталът се стреми да подобри разбирането между гражданите на Европейския съюз, местните власти и институциите на ЕС, да стимулира обмена на добри практики и опит между властите в Европа, като направи усилията за модерно, прозрачно и ефективно управление на градовете по-видими, повишавайки доверието в институциите. В него са включени стотици примери за успешно изпълнени европейски проекти, които подпомагат социалното, икономическо и технологично развитие на европейските градове и региони, както и за конструктивни решения на предизвикателствата, пред които са изправени те. Порталът стана един от първите официални партньори на инициативата Нов Европейски Баухаус. Благодарение на работата на екипа на портала TheMayor.EU, добрите примери от европейските градове и региони достигат до стотици хиляди европейски граждани.

Наградата за европейски гражданин се присъжда от Европейския парламент на граждани или организации за осъществени от тях проекти, спомагащи за насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки. Наградата е под формата на почетен медал. Това съобщиха от европейския парламент.

Селекцията на лауреатите от всички държави - членки на ЕС, беше извършена от 11-членно европейско жури, включващо представители на Европейския парламент, видни общественици и европейски граждански и младежки организации. То направи своя избор, след като българското национално жури излъчи 5 номинации измежду подадените 12 кандидатури от България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна