Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Офлайн или онлайн? Защо е по-безопасно да пазарувате онлайн?

2
Снимка: unsplash.com

В прехода от лято към есен, когато отвсякъде се появяват оферти за атрактивни намаления, най-често на дрехи и обувки, темата дали е по-удобно да пазаруваме онлайн или във физически магазини предизвиква разгорещени дебати. Днес ще ви представим предимствата и недостатъците на всеки от двата варианта, като ние смятаме, че пазаруването онлайн е далеч по-безопасно, но предпочитаме вие сами да решите кой е по-удобния вариант за вас според личните ви предпочитания.

Какви са плюсовете и минусите на пазаруването офлайн?

Шопингът офлайн е едно от любимите занимания на женския пол за убиване на времето и приятно прекарване с приятелки. Това е и първото предимство на физическите магазини – те са разнообразен начин да излезете с приятелки и да се позабавлявате в пробване на различни дрехи и обувки, а като бонус получавате и субективното мнение на момичетата по отношение на това, дали тази рокля ви стои добре или е по-добре да я оставите.

Ето и още един плюс на пазаруването на живо – можете на място да докоснете и огледате избраният артикул, за да се убедите, че материята и качеството са тези, които вие изисквате при покупка.

Офлайн пазаруването има и своите минуси – най-големият е, че артикулите във физическите магазини често се продават с голяма надценка – когато имаме магазин онлайн, плащаме единствено за поддръжка на домейна и разбира се склад, но при пазаруването на живо в цената ни са включени също наем на помещението, в което се помещава магазина, както и сметките за ток и вода. Нека не забравяме и заплатите на персонала, които са немалко перо в разходите при управлението на физически магазин.

Защо е по-добре да пазаруваме онлайн?

Освен най-очевидното – липса на надценка, с която да се покриват битови разходи, онлайн магазините често предлагат отстъпки за нови потребители или такива, които се абонират за имейл бюлетина на фирмата.

Тъй като когато пазарувате офлайн, имате възможност да огледате артикула добре преди покупка, често нямате право на връщане. Когато пазарувате обувки онлайн обаче, винаги имате възможност за замяна на чифта, или неговото връщане в случай, че не удовлетворява очакванията ви. Сайтът на ССС например, освен, че предлага широка гама от обувки за мъже, жени и деца, има и страхотна политика на връщане, която ви дава възможност да върнете обувките си не до 14, както е на повечето места, а до 30 дни след покупка за членове на ССС club.

Обикалянето по магазини може да е доста времеемко занимание, докато пазарувайки онлайн, вие пестите време и дори не се налага да ставате от дивана вкъщи, за да закупите следващата си рокля или чифт обувки. Понякога се случва да имаме колебания дали да закупим даден артикул и ако във физически магазин докато се колебаем , последният чифт сандали може да бъде закупен от друг, онлайн магазините имат повече бройки от всеки артикул и без притеснения можем да запазим продукта в кошницата си и да се върнем към него по-късно, за да го поръчаме.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна