Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникалната за България порода източнобалканска свиня е пред изчезване

Снимка: agri.bg

Изчезва ли породата източнобалканска свиня, от която се правеше прочутата смядовска луканка?  Може ли да се възроди поминъкът, давал препитание на поколения хора векове наред? Шуменският край, особено Веселиново и Смядово, бяха известни с огромните стада животни. След епидемията от африканска чума по свинете те чезнат. Останала е малобройна популация, но достатъчна ли е, за да се запази породата?

Има още няколко ентусиасти, които продължават да поддържат този поминък, макар  в доста минимални размери. Районът в Смядовско, където бяха единствените стада от черни прасета, може да остане само със славата си. Но сърцатите хора там продължават да поддържат породата заради поколенческата връзка. Божил  Петков от село Веселиново разказва с болка за погубеното му от африканската чума стадо.

За умъртвените животни стопаните са получили обезщетение, което се изчислява на базата брой животни, килограми, умножени по коефициент или средно между 2 и 2.30 лв. на килограм. Сумите са получени, предстои плащане на умъртвените животни през 2021 г., защото африканската чума продължава да покосява, каза Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня.

Породата трябва да се запази, не само защото е от аборигенен тип.  Според Донева, трябва да има национална стратегия.

Но как ще се опази породата, след като за нея няма пазар, няма лицензирани кланици и ред други предпоставки.

През 2008 година популацията от диви прасета е била 55 000, след африканската чума са оцелели 300. Свиневъди, които отглеждат тази порода, искат намеса от държавата за опазване на генетичния фон, като се проучи опитът на Испания и Португалия за запазване  на редките породи.

Чуйте целия репортаж на Здравка Русева.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна