Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметицата на Париж влиза в битката за президент на Франция

| обновено на 12.09.21 в 19:03
Френската социалистка и кмет на Париж Ан Идалго, 7 септември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметицата на Париж Ан Идалго обяви днес, че ще влезе в битката за президент на Франция през 2022 г. като кандидат на Социалистическата партия макар анкети да показват, че тя има малки шансове, ако не обедини фрагментираната левица, предаде Ройтерс.

„С оглед сериозността на сегашните времена и за да дам надежда на нашите животи, реших да се кандидатирам за президент на Франция“, каза Идалго (62 г.) в град Руан в Нормандия.

В реч в корабостроителница в Руан тя заяви, че републиканският модел "се разпада пред очите ни", и обвини Макрон, че обърнал гръб на всички, които искат да съхранят природата.

„Призовавам всички французи, които искат да се отдадат на Франция, призовавам Вас – граждани, които искате да спасите планетата, да изградите силна и справедлива република и да превърнете Франция отново в модел за други нации. Нека застанем заедно и с кураж, решителност, увереност и щедрост да предложим бъдеще за нашите деца“.

Идалго е фаворит за номинацията на Социалистическата партия, но популярността ѝ е относително ниска - между 7 и 9 процента - а и у много парижани политиката й за ограничаване на автомобилния трафик също предизвика негативни нагласи.

Тя стана първата жена, кандидатирала се за кмет на френската столица през 2014 г. и е сред малкото влиятелни политици от левицата, които останаха сравнително незасегнати от действията на президента Еманюел Макрон, който преначерта политическата карта на страната след 2017 г.

Проучвания сочат, че Идалго към момента може да разчита на 8% подкрепа от избирателите на първия тур на президентските избори през април 2022 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна