Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваксината не вреди при наличие на антитела, поясниха имунолозите

Д-р Цветелина Великова: До 2025 година може да продължи пандемията

Имунолози и фармаколози са гости в епизод 9 от подкаста на БНР за COVID ваксините

Д-р Цветелина Великова, проф. Мария Николова, Гергана Хрисчева и Деян Денев / от ляво на дясно /

В деветия епизод на подкаста на БНР "COVID Ваксините" гостуват изтъкнати имунолози и фармаколози. Те разказват кои вируси са изцяло заличени посредством ваксините и кои остават да се появяват в ендемични райони. По думите им желязна ваксинационна кампания ще спомогне за по-слабото разпространение и за намаляване на честотата на мутациите на вирусите.

Най-вероятният сценарий е, че голяма част от населението ще изгради имунитет, заболяването ще стане сезонно и на пет години ще се срещаме с него, но имунитетът ни ще е в състояние да се справя.

И още - СЗО препоръчва ваксинация и за преболедувалите и това е вписано в кратките характеристики. Ваксината не вреди при наличие на антитела, поясниха имунолозите.

Гости в този епизод са:

  • Д-р Цветелина Великова - клиничен имунолог в болница "Лозенец"
  • Деян Денев – директор на Асоциация на научно-изследователските и фармацевтични производител
  • Проф. д-р Мария Николова - клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/
Слушайте епизода тук:
Или тук:

 
Проф. д-р Мария Николова

"4 грипни пандемии са описани обстойно в историята на човечеството. На базата на тези проучвания, мога да кажа, че и пандемията от COVID-19 ще приключи за общо около две години и половина.

Но разликата тук е, че този вирус се разпространява много по-дълго от грипния, има и по-дълъг инкубационен период, поясни проф. Николова. Ще трябва ли да се ваксинираме всяка година - това зависи от скоростта на новите мутации и какви ще са те - дали ще са много променени.

Проучаванията до тук показват, че ваксините дават продължителен имунен отговор, категорична е проф. Николова от НЦЗПБ, който поддържа седмичен графичен анализ на данните от Националната информационна система за CОVID-19 в България.

Д-р Цветелина Великова

"До 2025 година смятам, че ще приключи днешната пандемия. Бих я сравнила с предишните две епидемии с коронавируси - SARS 1 и MERS. Те не прерастнаха в пандемии, заради техния висок леталитет - тоест реално заразените не са могли да разпространят толкова много вируса. Докато сега с SARS - CoV 2  има едно широко разпространение, и макар при висок леталитет спрямо други заболявания, то при тази миграция на хора в световен мащаб, той прерасна в пандемия.

А следейки темпа на ваксиниране и изменчивостта на вируса, поне 5 години би продължила тази пандемия", заяви д-р Великова. Тоест до 2025 година, а може България да  остане един от последните резервоари на болестта, каза още д-р Великова.

Д- р Великова поддържа facebook страница (@velikovamd), групи (@Всичко за имунологията, @Ваксини) и блог (www.drvelikova.wordpress.com), посветени на имунологията.

Деян Денев

"Интензвното разпространение на вирусите започва тогава, откогато хората имат домашни животни - те се източникът на вируси. Следват тежки пандемии - от сблъсъкът на обществото с вируси и това ще продължи и може да се предвиди. Така че, след 10 години пак може да се случи същото.

Болестите никога не спират

А когато имаме такъв вирус "звезда", който има перфектното съотношение между смъртност и заболяемост, да се предава ефективно, без да убива гостоприемника, аз лично смятам, че както и много други вируси, той ще бъде вечен спътник на човешката популация от тук насетне", разясни Деян Денев. По думите му имайки ваксините, трябва да ги използваме.

От разговора ще научите още:

✅  Колко време протичат пандемиите 
✅  Каква е ролята на антителата при преболедували и при имунизирани
✅  Защо не е нужно да изследваме антителата си или Т- клетъчния имунитет и имат ли те прагови критерии
✅  Ще трябва ли да се ваксинираме всяка година
✅  Какви са посланията към неваксинираните

Експретите поясняват, че антителата са продукт на имунната реакция, които с времето намаляват. Много по-важни са клетките, които ги образуват - В и Т лимфоцитите - те убиват заразените с вируса клетки. Тези клетки - Т и В клетките, след среща с вируса, могат да живеят много дълго, това са клетките на имунната памет. Това са механизмите на предпазване, посочват имунулозите.

Много е важно да се знае, че все още няма единодушно мнение кой е защитният титър на антитела, който да ни защитава от преболедуване. По-важно е имунните клетки, които продуцират тези антитела, да бъдат в готовност, сочат научните данни.

Всички епизоди на подкаста "Covid ваксините" можете да чуете:


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.