Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямото дърво в света застрашено от горски пожар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожарникарите, които се борят да защитят най-голямото дърво в света от горските пожари, опустошили САЩ, заявиха, че са оптимисти и великанът Генерал Шърман може да бъде спасен.

Пламъците се приближават до величествената секвоя, висока 83 метра, и другите гиганти, след като предизвиканото от човека изменение на климата влоши сезона на пожарите в Калифорния, съобщи БГНЕС.

Пожарите заплашват Гигантската гора от около 2000 секвои, която включва пет от най-големите дървета на планетата - някои на възраст до 3000 години.

"Имаме стотици пожарникари, които дават всичко от себе си и полагат допълнителни грижи", каза пред АФП Марк Гарет, служител по комуникациите в пожарната на региона, за операцията в Национален парк Секвоя.

Екипите се борят с разпространяващите се пожари в Парадайс и Колониите, които досега са унищожили 4600 хектара гори, откакто мълния доведе до появата им преди седмица. 

В четвъртък Генерал Шърман беше увит в огнеупорно алуминиево фолио, предназначено да защити гигантския му ствол от огнената стихия.

В петък огнеборците почувстваха, че имат превес, отчасти благодарение на изчистването на ниската растителност и контролирани изгаряния, които предпазват от разпространяване на пожара. В борбата участват около 600 души.

"Мисля, че най-голямото предизвикателство е теренът. Нямаме експлозивно поведение на пожара, той се забави и ни даде шанс да го изпреварим“, каза Гарет

Учените казват, че глобалното затопляне прави района все по-уязвим за по-големи и по-разрушителни горски пожари.

Огромните дървета на Гигантската гора са туристическа атракция, към която се стичат посетители от цял свят, за да видят със собствените си очи внушителната им височина и изключителния диаметър на дънерите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна