Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разполагаме с модерни таргетни молекули и лечение с моноклонални антитела

Д-р Виктория Върбанова: Неходжкиновите лимфоми са втори по честота сред злокачествените заболявания

Преболедувалите от Covid - 19 имат промяна в кръвните показатели, каза д-р Върванова

д-р Виктория Върбанова
Снимка: Военномедицинска академия

Световен месец за борба с рака на кръвта
Злокачествени заболявания на кръвта у нас, освен левкемиите, но и тези на лимфните възли – неходжкинов лимфом, болест на Ходжкин и мултипления миелом съставляват 4 на сто от всички злокачествени заболявания за година“, каза през БНР д-р Виктория Върбанова, ръководител на Отделение хематология в Клиника по хематология към Военномедицинска академия София.

За четвърта поредна година в рамките на информационната кампания „Иновация за живот“ ще бъде отбелязан Месецът за борба с рака на кръвта – септември. Организатори на инициативата са Българско сдружение „Лимфом“, Българското медицинско сдружение по хематология , Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Видове злокачествени заболявания на кръвта

„Сред видовете онкохематологични заболявания острата левкемия налага незабавно лечение. Второто по честота заболяване на България са неходжкиновите лимфоми, които също като другите видове рак на кръвта са сред първите 10 причини за смъртност и сред мъжете, и сред жените. Малко по-ниска е честотата по заболеваемост от мултиплен миелом. При това заболяваме има голям прогрес в лечението и смъртността при тях е много ниска, а продължителността на живота е дълга при тях с модерните медикаменти, които се прилагат.

Болестта на Ходжкин е най-рядката форма на рак на кръвта, според данните от данните на Българския раков регистър.

Бум при медикаментите в онкохематологията

Най-голям напредък в откриването на иновативни медикаменти е за лечението на хроничната миелоидна левкемия. Имаме революционни разкрития , защото това е заболяването, при което се откри таргетна молекула, което постави началото на нов начин на разбиране в лечението на онкологичните заболявания като цяло.

Лекарството за ХМЛ доведе до бум в разкриването на сигналните пътища, тоест вече не се опитваме просто да убием туморните клетки, сега търсим кой точно сигнален път е трансформирал клетката и по този начин да унищожим механизма, по който е възникнал тумора. И този бум в онкохематологията даде едни начален тласък за откриване на нови молекули, както във хематологията, така и в онкологията", заяви още д-р Върбанова.

По думите и много са и новите медикаменти при лечението на неходжкинов лимфом, особено с въвеждането на моноклонални антитела. За последната година има две такива модерни антитела, които атакуват раковата клетка.

„Чрез тях пациентът има с 30 на сто по- добър шанс да постигне пълна ремисия“. Те са допълнение към химиотерапията, поясни онкохематологът.


Д-р Върбанова посочи, че у нас се прилага същият протокол за лечение както в Европа, а лечението се поема от здравната каса.

Защо пациентите търсят лечение в чужбина

"Пациенти могат да потърсят лечение в чужбина по няколко причини - ако медикаментът за дадения вид рак на кръвта е одобрено за използване в Европа, но у нас то не се внася от фирмите, заради ниската му цена тук вследствие на ограничения пазар. Такъв пример с липса на лекарство у нас е при един от видовете рак на костния мозък.

Друга причина за търсене на лечение зад граница е, ако необходимият медикамент все още не е одобрен в позитивния лекарствен списък у нас.

Необходима е профилактика

Д- р Върбанова категорично апелира хората да си правят профилактични изследвания веднъж годишно – пълна кръвна картина, да следят за синини по тялото, за лесна уморяемост,  за подуване на лимфите, необичайно кървене, повишаване на телесната температура.

За ваксинирането при онкопациентите

„А съгласно Директивата на българското дружество по хематология на пациентите с тези заболявания се препоръчва ваксина при всички случаи, освен ако пациентът не провежда интензивна химиотерапия или лечение с моноклонални антитела.

Добре е пациентът да се консултира с лекуващия си лекар. Дори може да се отложат тези лечения,  за да се ваксинират тези пациенти. Защото ковид инфекцията е рискова за тези болни, още повече, че тя променя самите кръвни показатели след преболедуване. Но решенията да се вземат винаги след консултация със хематолог“, заяви още д-р Върбанова.


Д-р Виктория Върбанова е специалист хематолог в София. Извършва диагностиката и лечение на заболявания на кръвта, кръвотворните органи и органите на лимфната система. Завършва Медицински университет и придобива специалност Клинична хематология.

Има участия също в кампанията "Попитайте хематолога", организирана от Института за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове. Участва в многобройни национални конгреси и семинари по специалността, в част от които като лектор.
Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.