Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Около 2,2 милиона души у нас имат защита срещу Covid-19 в момента

Проф. Николай Витанов: 30% от хората със симптоми не са регистрирани в официалната статистика

Математикът е гост в 10-тия епизод на подкаста на БНР за COVID ваксините

Проф. Николай Витанов
Снимка: Ани Петрова

В десетия епизод на подкаста на БНР "COVID Ваксините" специален гост е математикът проф. Николай Витанов

След като преминаваме през т.нар. "първичен пик"  на разпространението на коронавируса, той коментира кога и какво ни очаква през т.нар. "вторичен пик".

Д-р Стойчо Кацаров: 2 млн. българи са ваксинираните с първа доза, 1 млн. - с втора

Математикът на Щаба обясни, че от миналата година досега са изчислявали количеството на хората - безсимптомни носители на вируса, чрез числото 4, по което трябва да се умножава броят на регистрираните случаи.

"Сега обаче хората без симпотми не се регистрират. Те са 30 на сто по-малко от реалният брой. Така че, сега се взема предвид числото на регистрираните, / които са 2/3 от реалните случаи / , умножавате го по 4, за да получите представа колко човека се срещат с вируса реално за деня. Ако в петък са били 1800 души регистрирани / това са 2/3 / и плюс 900 стават 2700 души, умножаваме по 4 и така получаваме 10 хиляди души , които реално в петък са се срещнали с коронавируса", разясни проф. Николай Витанов.

По думите на математика общият брой на вирусоносителите е още по-голям. Този брой се променя, обаче и към тези хора, които вече са преболедували и загубили имунитет, трябва да добавим и имунизираните:

"Така става ясно, че около 2 милиона и 200 хиляди души у нас имат защита срещу COVID-19 в момента - това е т.нар. щит срещу вируса. Което е крайно недостатъчно. А това число и ще намалява, далеч сме от груповия имунитет, още повече, че ваксинацията не е достатъчно интензивна...", смята още проф. Витанов. 

Самият математик е ваксиниран с две дози. Но смята, че хората сами трябва да вземат това решение.

Слушайте епизода тук:

Или тук:

От разговора ще научите още:

✅ Има ли оценки колко са реално преболедувалите

✅ Голяма ли е разликата с официално оповестените

✅ Какъв максимален брой заразени с COVID би могъл да се очаква дневно

✅ Броят на заразените до сега и на ваксинираните говори ли за скок на в заболеваемостта

✅ На тази база ваксинирани кога можем да очакваме епидемичен взрив

✅ При какъв процент ваксинирани може да се очаква приключване на епидемията в България

Проф. Витанов заяви, че след като обявил кастинг във Фейсбук кой от хейтърите ще го замества след октомври, за да не плаши хората със стряскаща статистика, нито един канидидат не се явил.

"Заплашват ме заради моите изчисления. Аз възприемам това като нормално. Направих статистика колко човека не подкрепят мерките от март 2020 досега - това са 24,3 на сто - горе-долу 1/4. Според мен вторичният пик на четвъртата вълна ще е през началото октомври и затова има реални причини. Притеснявам се как ще се лекуват хората тогава в къщи, за да не се натоварва здравната система..."

Математикът изчисли за БНР, че при 40 000 ваксинации на ден, можем да очакваме приключване на епидемията в България.

Всички епизоди на подкаста "Covid ваксините"можете да чуете:


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.