Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР понижи леко прогнозата си за световния БВП през 2021 г., но повиши прогнозата за 2022 г.

Снимка: архив

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ревизира слабо надолу прогнозата си за растежа на световния брутен вътрешен продукт през настоящата година, но прогнозира по--добър от очакваното икономически растеж през 2022 г.

След причинения от коронавирусната пандемия икономически спад с 3,4% през 2020 г., за текущата година ОИСР очаква БВП в световен план да нарасне с 5,7% (при предходна оценка през май за растеж от 5,8%), а през следващата година да нарасне с 4,5% (при предишна прогноза от 4,4%).

Най-сериозна низходяща ревизия за 2021 г. претърпяват САЩ, като се очаква американската икономика да нарасне с 6,0% вместо с 6,9% според предишната прогноза, докато най-солидна възходяща ревизия търпи прогнозата на ОИСР за икономическия растеж на еврозоната - до 5,3% от предишна оценка за повишение с 4,3 на сто.

Китайската икономика пък се очаква да нарасне през 2021 г. с 8,5%, след което растежът да се забави до 5,8% през 2022 г.

Организацията отбеляза, че възстановяването от Covid кризата остава в ход, макар и неравномерно, главно поради големите разлики в нивата на ваксинации и растежа на инфлацията.

Бързото възстановяване върна глобалния брутен вътрешен продукт до нивата от преди Covid пандемията, въпреки че активността все още изостава в много развиващи се страни, където процентът на ваксинации остава нисък, каза ОИСР.

ОИСР прогнозира, че инфлацията в световен мащаб ще достигне своя връх през 2021 г. и ще се забави през 2022 г., тъй като догодина ще бъдат преодолени проблемите, свързани с ограниченото предлагане и нарушените вериги на доставки.

Подхранвана от възстановяването на търсенето на стоки и напреженията във веригите на доставки, инфлацията се очаква да достигне пик от 4,5% в рамките на Групата Г-20 на водещите световно икономики към края на настоящата година, преди да спадне до 3,5% до края на 2022 г.

Въпреки че е в ход бързото възстановяване на глобалния растеж, е твърде рано правителствата и централните банки да оттеглят изключителната подкрепа за техните икономики въпреки скока на инфлацията, заяви още ОИСР при представяне на актуализацията на своите световни икономически перспективи.

Септемврийски прогнози на ОИСР за растежа на БВП през 2021 и 2022 г. (спрямо майските прогнози)

Докладът на ОИСР с актуализираните икономически прогнози може да видите ТУК.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени