Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Кузманов награди млади тенисисти медалисти от световни и европейски

Андрей Кузманов с наградените тенисисти и треньори.
Снимка: ММС

Служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов прие и награди с почетни плакети за добрите им постижения световните вицешампионки за девойки до 14 г. Йоана Константинова (ТК Плевен-ПСК), Росица Денчева (ТК Плевен 90) и Ивона Савекова (ТК "Локомотив", Пд), както и капитана на отбора Велиан Бакалов.

За Йоана и Росица поводът за награда бе двоен, защото през тази година те също така станаха европейски шампионки на двойки в своята възрастова група. Една от медалистките - Росица Денчева, отсъстваше от церемонията, защото се класира за днешния полуфинал на ITF турнира за девойки в комплекса "Санта Марина" край Созопол.

Плакет за великолепното си представяне този сезон получи и Пьотр Нестеров. Състезателят на Черно море Елит (Вн) стана европейски вицешампион за юноши до 18 г. на личното първенство в Клостерс (Швейц), а на завършилия наскоро US Open стигна до финала на двойки при юношите. Награден бе и неговият личен треньор Кристиян Илиев.

"Много ви благодаря, че представяте България и я прославяте по целия свят. Радвам се, когато млади спортисти постигат успехи. Те са плод на вашата дългогодишна работа и тази на вашите треньори. Пожелавам ви да продължавате все така да се трудите и да успявате", обърна се министър Кузманов към младите ни тенисисти.

На срещата със спортния министър присъстваха също зам.-председателят на БФТ Марияна Печиян и изпълнителният директор на БНТЦ Георги Дончев.

В разговора след официалната церемония г-жа Печиян подчерта позицията на федерацията, че отличните постижения на младите ни тенисисти през тази година предизвикват дебат за необходимостта от изваждането на тениса от III категория на спортовете, които се финансират от ММС. Според приетите при предишните ръководства на министерството критерии БФТ не получава справедлива субсидия само защото в този спорт не се провеждат индивидуални световни и европейски първенства за мъже и жени. Преди това ММС поне приравняваше към ранг на Световни купи турнирите от Големия шлем и световните отборни първенства за Купа "Дейвис" и "Фед къп".

"Тенисът е един от най-натоварените откъм състезателен календар спортове. Тенисистите имат състезания практически през цялата година, а не се готвят целенасочено за едно европейско и едно световно първенство годишно, както е в много от другите спортове. А това изисква и много повече средства за подготовка и участия в турнири - подчерта Марияна Печиян. - Що се отнася до масовост, там нещата са безспорни - тенисът е в челната тройка на най-масово практикуваните спортове в България."

По повдигнатия въпрос министър Кузманов отговори: "Мисля, че през последните месеци сте усетили промяна в отношението към българската федерация по тенис. Имате нашата подкрепа. Що се отнася до критериите, те са приети от предишното ръководство на ММС."









БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна