Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕКО 24 часа на България започва на 2 октомври


Третото издание на ЕКО 24 часа на България, част от Европейския картинг шампионат за издръжливост, ще стартира на 2 октомври на картинг пистата в град Хасково. След изключително успешните три сезона, през които се проведоха 8, 12 и 24 часови формати, за втори път през 2021-ва, събитието отново ще събере пилоти от цял свят.

За първото място ще се състезават 42 отбора, от 15 нации, с общо 250 пилота, разпределени в две категории. В това издание различното е, че и двете категории Gold и Pro ще бъдат изравнявани килограмите до 84 кг. Категория Gold ще се състои от 7 до 9 пилота в отбор, които трябва да направят 34 спирания в бокса, което е с 4 повече от отборите в категория Pro.


По традиция и тази година срещу професионалните картинг състезатели ще се изправи и „Отбор на звездите“, в който ще вземат участие: многократният шампион на България и Европа- мотоциклетистът Мартин Чой, легендата на българския спорт - Олимпийският медалист Йордан Йовчев, единственият българин пилотирал Формула 1- Владимир Арабаджиев, Европейската рали шампионка при дамите – Екатерина Стратиева, ултрамаратонецът– Краси Георгиев, младата надежда на българския картинг спорт – Калоян Върбицалиев, Александър Данчев – Шонди и актьорът и водещ Димо Алексиев.

Отборът на „ЕКО и приятели“ отново ще бъде представен от журналисти и служители на ЕКО България заедно с победителя от специалната онлайн игра във Фейсбук. И в това издание пилотите ще бъдат изправени пред предизвикателството да се състезават през нощта като посоката на движение на пистата ще бъде обърната точно на 12-я час от старта, който ще бъде даден в 12.30 ч.

За поредна година организаторите ще подкрепят благотворителната кампания за събиране на средства за малкия Гого от гр. Хасково и ще предоставят част от таксите за участие в състезанието за спешното му лечение. Входът ще бъде свободен за всички желаещи да наблюдават на живо зрелищното събитие, при спазване на противоепидемичните мерки. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна