Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затвориха 13 търговски обекта в Кюстендил и Дупница

Българска агенция по безопасност на храните
Снимка: babh.government.bg

"13 търговски обекта и магазини по ромските квартали в Кюстендил и Дупница са затворени за ралични нарушения, установени при планирана проверка на НАП, Полицията, Пожарната, Агенцията по контрол на храните", казаха от Районната прокуратура, възложила проверката.

Проверени са общо 41 обекта, десетки обаче са успели да затворят навреме и да не пуснат проверяващите.

Проверени са обекти и лица, упражняващи търговска дейност в 12-хилядния  кв. „Изток“ в Кюстендил и в махалите „Гиздова“, „Каваклия“, „Ценеви“ и „Горна махала“ в Дупница.

Служители на Главна дирекция „Фискален контрол“ при Централното управление на НАП са проверили 41 обекта в двата града, а в 13 от тях са били констатирани нарушения - установена разлика в касовата наличност, липса на фискално устройство и липса на паспорт в търговския обект.

Издадени са били 15 заповеди за налагане на принудителна административна мярка „Запечатване на обект“.

Административни санкции за обща сума от 16 000 лева са били наложени от Областна дирекция „Безопасност на храните“ – БАБХ на търговци, извършили нарушения на Закона за храните.

При проверки на 32 обекта в Кюстендил и Дупница са били съставени 16 акта за установяване на административно нарушение, както и 16 наказателни постановления.

Според коментари търговските обекти в ромските квартали избягват подобни проверки с изпреварваща информация. Някои от тях  продават на вересия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна