Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Панагюрище - европейски град на спорта за 2022 г.

Панагюрище покри днес високите критерии да бъде „Европейски град на спорта“ през 2022 година и получи престижната титла. Това стана ясно след инспекцията от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE. Оценителите бяха лично президентът й Джан Франческо Лупатели и генералният секретар Хуго Алонсо. В продължение на два дни се проверяваха задължителните и не малки изискванията за получаване на авторитетното признание.

„Панагюрище премина сериозния европейски тест, покривайки всички критерии за град на спорта,“ съобщиха шефовете на ACES EUROPE. Още от сутринта те инспектираха спортните обекти и готовността на града да бъде част от инициативата през следващата година. Първо гостите бяха очаровани от гледката на спиращото дъха Панагюрско съкровище в местния музей, след това се впечатлиха от местната спортна зала „Асарел“, разгледаха стадион „Орчо войвода“, лекоатлетическата писта и останалите спортни обекти. Посетени бяха и няколкото спортни площадки, както и фитнес сетовете, разположени във всеки училищен двор. Огромен интерес предизвика огледът на местния социален дом и възможностите за спорт в него. Инспекторите оцениха инвестициите и ресурса, които отделя общината за социална дейност и спорт на хората със специфични потребности. В тази връзка огромен плюс на кандидатурата е местната болница, една от най-модерните и добре оборудвани в Европа.

По обед оценителната комисии и представителите на медиите бяха посрещната на площада пред Общината от младежи в традиционни български носии с хляб и сол. След това зам.-кметът с ресор „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова представи кандидатурата, като изтъкна заслугите на града не само в областта на спорта, но и за цялостното развитие на региона. Подчертана бе политиката на Общината за утвърждаването на масовия спорт. „Кандидатурата ни за европейски град на спорта е естествено продължение на политиката на Общината в тази област. Фокусът – наред с професионалните спортисти е насочен и към практикуващите масов спорт, към желаещите да водят активен и здравословен начин на живот. Голямо внимание се отделя и на спортистите със специфични потребности. Панагюрище е прекрасен пример за синхрон между Общината и бизнеса за развитието на спорта, тук е създадена устойчив модел за това как една малка Община може успешно да си партнира и да бъде подпомагана от местната индустрия,“ каза още Матанова.

Възможностите на Панагюрище бяха изтъкнати и с изказванията на председателя на Асоциацията на местните спортни клубове Иван Нетов, както и на Галя Костова и Михаил Атанасов от Работната група по кандидатурата. „Впечатлени сме от ентусиазма и целеустремеността на местните хора. Тук виждаме огромно желание спортът да бъде приоритет на Общината, да бъде ежедневие на хората и все повече жители на града да водят активен и здравословен начин на живот,“ заяви Лупатели, след като обяви решението на Оценителната комисия да одобри Панагюрище за „Европейски град на спорта“ и връчи табелата с потвърждението на кмета.

Генералният секретар Хуго Алонсо разкри, че градът е отговорил на всичките 12 критерии за да получи титлата. „Всеки лев инвестиран в спорта, спестява по 15 лева на здравеопазването. Панагюрище днес влиза в голямото семейство на световните градове и столици на спорта, което наброява вече над 3000 селища из цялата планета. Това отваря нови възможности пред вас и съм сигурен, че ще се възползвате от тях,“ каза още Алонсо.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки благодари за доверието и разказа за близо 10-годишните усилия на ръководството на Общината за просперитета на спорта в региона. „Инвестициите в тази област се увеличиха с над 70 процента, а тази година средствата за спорт са 3.5 процента от общия бюджет на Общината, което е впечатляващо в национален мащаб. Целта ни е активният начин на живот във всички възрастови групи – от детските градини, училищата, хората от третата възраст, хората със специфични потребности – всеки да може да спортува, тъй като спортът дава възпитание и култура. Благодаря на Асарел-Медет, с тях имаме прекрасен пример на публично-частно партньорство,“ допълни кметът, преди да обяви новината, че за следващата година са заделени близо 700 000 лв. за реновиране на стадион „Орчо войвода“.

За 2022 г. в европейския град на спорта Панагюрище са планирани десетки състезания и активности, сред които първото в България Световно първенство по самбо, турнири по тенис на маса, баскетбол, волейбол и др.

„Нашият град е с отколешни и здрави традиции в областта на спорта. Силно се надяваме с получаването на титлата да бъде мощен тласък в развитието на спортните клубове, вярваме, че по този начин общината ще задели повече средства и ресурс за здравословния начин на живот на нашите съграждани,“ заяви Иван Нетов – председател на спортните клубове в Панагюрище


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.