Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Човек по музиката“ успокоявал гнева на президента Тръмп, твърди нова книга

Авторът на книгата Стефани Гришам - бивш главен говорител на президента Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Помощник, наричан „човек по музиката“, свирил на Доналд Тръмп успокояващи мелодии, когато изпаднел в ярост, твърди нова скандална книга на бивша негова прессекретарка, предаде АФП.

Стефани Гришам, която е известна с това, че не даде нито една пресконференция с излъчване по телевизия, докато бе главна говорителка на президента Тръмп, пише, че нейният шеф имал „ужасяващи“ изблици.

Бившият президент и съпругата му Мелания гласовито осъдиха книгата, откъси от която се появиха днес в „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“.

Сегашната говорителка на Тръмп Лиз Харингтън нарече Гришам „недоволна бивша служителка“ и каза, че книгата е „пълна с лъжи“.

Но тъй като дълго време Гришам е била приближена на Тръмп, книгата ѝ привлича внимание преди появата ѝ на пазара идната седмица.

Честа мишена на гнева на Тръмп бил главния адвокат на Белия дом Пат Циполоне, защото го предупредил, че изглежда прави нещата така, че изглеждат прави „неетични или незаконни“ неща.

Понякога недоволството на Тръмп поемало в странни посоки, твърди Гришам.

Един път тя била извикана на „Еър форс уан“ – президентския самолет, за да чуе тирада срещу неприятното описание на пениса му като „гъба“ от порноактрисата Сторми Даниълс.

За да успокоява Тръмп, в персонала на Белия дом имало служител, наричан „човек по музиката“, който му свирел мелодии от Бродуей, включително „Спомен“ от хитовия мюзикъл „Котките“, твърди книгата.

Според Гришам Белият дом при Тръмп се въртял около огромното му его, дори когато това означавало да се лъже обществеността или да се позволи разпространяването на слухове. Тя привежда пример от мистериозна визита на Тръмп в болница през 2019 г.

Отказът на Белия дома да обясни естеството на посещението предизвикал спекулации, че той крие сериозен здравословен проблем. Гришам пише, че посещението било заради „често срещана процедура“, като намеква за колоноскопия.

Но Тръмп отказал да бъде поставен под упойка, тъй като това означавало да предаде за кратко властта на вицепрезидента Майк Пенс, а с това щял да „покаже слабост“, цитира „Ню Йорк таймс“ откъс от книгата.

По отношение на критиките срещу нея, че като главен говорител често била неотзивчива към журналистите и на практика „убила“ традиционните дневни брифинги, Гришам твърди, че просто се опитвала да си спести неприятности.

„Знаех, че рано или късно президентът ще поиска от мен да кажа на обществеността нещо, което не е истина и това ще ме направи да звуча като лунатик“, пише тя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна