Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фич" понижи кредитния рейтинг на изправения пред фалит китайски имотен гигант Evergrande

Днес предстоят лихвени плащания на компанията за 45,2 млн. долара

Evergrande Center в Шанхай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рейтинговата агенция "Фич" (Fitch) заяви в сряда, че е понижила дългосрочните рейтинги в чуждестранна валута относно неизпълнения на финансовите задължения (Issuer default ratings, IDR) на голямата китайска компания за недвижими имоти China Evergrande Group и на нейните дъщерни дружества Hengda и Tianji.

Понижаването на рейтинга до "C" от "CC" отразява вероятността Evergrande да пропусне лихвени плащания по своите първостепенни необезпечени облигации и да навлезе в последващ 30-дневен гратисен период, преди неплащането да представлява събитие по неизпълнение (или де факто компанията да изпадне във фалит), посочва "Фич".

С оглед на това, вниманието на финансовите пазари не само в Китай, но и в световен план, е насочено към днешно предстоящо лихвено плащане от страна на Evergrande Group на стойност 45,2 млн. долара.

По-рано днес Evergrande обяви, че планират да продадат дял за 9,99 милиарда юана (около 1,5 милиарда долара), който китайският гигант притежава в банката Shengjing, но инвеститорите все още чакат да видят дали втората по големина компания за недвижими имоти в Китай ще успее да погаси лихвеното плащане по нейни облигации, което трябва да се осъществи именно в сряда.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени