Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Звънците за врата се превръщат във все по-технологични устройства

| обновено на 29.09.21 в 15:47
Снимка: unsplash.com

Днес често тема за разговор са умните устройства в дома. Вече не е никак странно да пуснеш смарт пералнята през телефона, за да е готово прането, когато се прибереш. Климатикът също лесно се стартира от разстояние, за да е топъл дома след завръщане от работа.

Едва ли, обаче, сте се сещали, че на входната врата можете да сложите модерен безжичен звънец, който не изисква да купувате и подменяте батерии и да ви сигнализира дискретно, че някой ви идва на гости.

 На пазара се предлагат безжични звънци, които се задействат от кинетична енергия. Ако това ви звучи като в час по физика в училище, не се отчайвайте. Накратко, кинетична енергия  притежава всяко тяло, което се движи. Когато то е спряло,  кинетичната му енергия е нулева, но задвижи ли се, енергията се увеличава с ускорението на движещото се тяло.

Често кинетичната енергия се използва при осветлението. Безжичните кинетични ключове са типичен пример. Тази енергия се прилага много успешно и при безжичните звънци за входна врата.

За този вид входни звънци за врата не трябва да търсите начин да ги захранвате с батерии или ток. След натискане на копчето, генерираната кинетична енергия произвежда радио сигнал, който се получава от приемника и се възпроизвежда мелодия. До скоро беше много неприятно, да чуваш звънене от своя звънец и на вратата да няма никой. Причината за това е, че се смесва сигнала от звънците в целия вход и когато позвънят на звънеца на съседа, се задейства и вашия.

При кинетичните безжични звънци радиосигналът е кодиран и не позволява да се получава това смесване. Обхвата е голям и няма начин да не бъде приет сигнала. Перфектното функциониране на кинетичните звънци се допълва и от това, че по никакъв начин не се повлияват от температурите и влагата навън. Звънецът има опция, позволяваща да си избирате мелодия.

Тъй като говорим за умни джаджи в дома, няма как да не споменем и набиращия популярност в smartarena.bg кинетичен безжичен WiFi звънец. Тук принципа на действие е същия, като описания по-горе, но с възможност да ви известява по телефона, че някой звъни на вратата. Винаги ще знаете, че ви търсят дори и да сте в двора, на терасата дори извън града.

Безжичните кинетични звънци, както казахме, позволяват избор на мелодия. Силата на звука също може да се регулира. Добра новина е, че може да се свърже и със смарт крушки, които се задействат при натискане на бутона. Това е много удобно за възрастни хора, които не чуват добре или са глухонеми.

За да можете да използвате пълния потенциал на безжичния WiFi звънец, просто трябва да си изтеглите мобилното приложение и да направите своите настройки. Така ще получавате информация за всяко позвъняване на входната врата, независимо от това къде сте.

Мелодиите, сред които можете да избирате, са най-малко 30 и настройката на звука е на 5 степени. Дори можете да изберете интервал от време, в който този звънец да не звъни, когато почивате. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени