Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на САЩ и Южна Корея с опит за възстановяване на диалога със Северна Корея

Но Кю-дюк и Сун Ким
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният представител на Южна Корея по въпросите на мира и сигурността на Корейския полуостров Но Кю-дюк и специалният представител на САЩ за Северна Корея Сун Ким обсъдиха в четвъртък възможността и готовността за възстановяване на диалога на техните страни с Пхенян.

Според агенция Yonhap се очаква двамата пратеници да говорят за изпитанията на Северна Корея на нова хиперзвукова ракета, които се проведоха във вторник.

По-рано през деня върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун обяви, че Пхенян ще възстанови комуникационните си линии със Сеул, като същевременно отхвърли предложението на Вашингтон за възобновяване на диалога.

Ким Чен-ун заяви, че комуникационните линии с Южна Корея ще бъдат възстановени в началото на октомври, съобщи Yonhap, позовавайки се на Корейската централна информационна агенция. Той заяви, че Пхенян "няма причини да провокира или наранява" Сеул, но също така призова Южна Корея да "прекрати военните действия", преди да поиска официална декларация за мир във връзка с Корейската война.

Ким Чен-ун

Обръщайки се към САЩ, севернокорейският лидер отхвърли предложението на Вашингтон да поднови диалога като "начин за маскиране на враждебността" и го определи като "дребен трик". Той добави, че "военните заплахи и враждебната политика" от страна на САЩ остават непроменени при администрацията на президента Джо Байдън.

Същевременно Франс прес цитира говорител на Държавния департамент, според който Вашингтон "няма никакви враждебни намерения" по отношение на Северна Корея и остава отворен за продължаване на диалога с Пхенян.

"Нашата политика изисква калибриран, практически подход, който се стреми към сериозна и продължителна дипломация с КНДР, за да постигне осезаем напредък, който повишава сигурността на САЩ, нашите съюзници и разположените наши сили в региона", заяви говорителят на Държавния департамент.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени