Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е късметлията с ръждивия револвер?

Автор:
11
Петър Петров - Перо и Георги Спасов

Хайде, самоубийче, разкажи ни някоя история…

С разказване на истории – така се борят със самотата отчаяните герои в спектакъла “Късметлията с ръждивия револвер”, който се играе в Нов театър - НДК. Разказвач е познатият руски писател Максим Горки, който на 19 години прави опит за самоубийство. В болницата попада на двама чудаци, или “чешити”, както ги нарича режисьорът Ева Данаилова, с които заедно тръгват по пътя на порастването и спасението.

Младият Максим Горки се лута между желанието за живот и безнадеждността, а историите го спасяват. Но дали ще спасят и съседите му по легло?

Петър Петров - Перо и Стефан Додуров

Създаването

Късметлията с ръждивия револвер” е режисьорския дебют на Ева Данаилова. Тя завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" през 2013 г. в класа на проф. Ивайло Христов и след това става част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“. Ева споделя, че намира новото си амплоа на режисьор за сложно и любопитно предизвикателство. Нейни родители са куклените актьори Соня Ботева и Енчо Данаилов, известен още като Бате Енчо. Благодарение на тях, тя израства в театъра и може би точно това ѝ помага да се чувства комфортно и от другата страна на сцената, в необятния свят на режисурата.

Но освен за нея, пиесата е дебют за текст на Екатерина Георгиева и за сценография на Михаел Тодоров. Премиерата на „Късметлията с ръждивия револвер“ е предшествана от много срещи и разговори, в които изкристализира визията на спектакъла.

Защо Максим Горки?

Още в тетралната академия Ева Данаилова се влюбва в творчеството на Максим Горки заради неговата чувствителност и отношението му към човека. От друга страна, Екатерина Георгиева също има интерес към човешкото поведение и към вечните въпроси за препятствията на духа, който иска да оцелее и да дава на другите. Именно такъв според нея е човекът артист – воин на духа, който има очи да види невидимото и да го предава, за да вървим напред. Така двете момичета създават „Късметлията с ръждивия револвер“, а след това петима актьори прегръщат идеята и се потапят в света на Максим Горки.

Ненчо Костов и Георги Спасов

Актьорите

Кукленият театър оставя своя отпечатък и върху избора на актьорите. Ролята на лекаря е поверена на Георги Спасов, който е колега на Енчо Данаилов и Соня Ботева. Ева от малка го гледа на сцената и си мечтае един ден да участва в нейно представление. И днес тази мечта се сбъдва. Освен в “Късметлията с ръждивия револвер” Георги Спасов участва още в постановките “Вечерен акт”, “Семеен съвет” и други в Театър 199 “Валентин Стойчев”.

За ролята на Максим Горки Ева се спира на актьора Петър Петров – Перо. Гледа го във филма “Екшън” и забелязва, че има младежко и бунтарско излъчване, но едновременно с това носи специфична мъдрост. И така Петър Петров се оказва на сцената на Нов театър – НДК, където балансира между живота и смъртта.

На един от най-обещаващите млади актьори е поверена ролята на работника. През 2019 г. Ненчо Костов печели “Аскеер” за изгряваща звезда за ролите на Васил Левски в “Наблюдателите“ /НТ “Иван Вазов“/ и Дебелянов в “Дебелянов и ангелите“ /ДТ "Н. О. Масалитинов" – Пловдив/.Той играе още в спектаклите “Амадеус“, “Драконът“ /ДТ “Стоян Бъчваров“ – Варна/, “Облог“, “Страх за опитомяване“ /НТ “Иван Вазов“/ и много други.

За ролята на учителя Ева Данаилова се спира на Стефан Додуров, който по думите ѝ е интересен и рефлективен актьор. Освен в тази постановка той играе главната роля и в “Теремин: музика, любов и шпионаж” /НТ “Иван Вазов”/.

Единствената женска роля на сестрата е поверена на Елена Иванова. През 2020 г. тя е отличена с награда “Икар” в категорията за дебют за ролята ѝ в “Косвени щети” /Театър “Азарян”/. По думите на Ева Данаилова тя е чувствителна, красива и борбена, каквато е и нейната героиня.

Елена Иванова и Георги Спасов

Посланието

Според Ева Данаилова постановката е подходяща за младите хора, които се сблъскват с всякакви сложни ситуации, а всъщност разбират, че им трябва малко, за да открият, че могат да се справят с всичко. По думите ѝ изкуството е част от духовното здраве и чрез тази постановка екипът се опитва да се свърже с младите, да им подаде ръка чрез театъра. “Късметлията с ръждивия револвер” е пиеса за порастването и всеки от нас би могъл да се припознае в героите. Всички “чудаци” в нея са с много красиви души, но дали всички са късметлии – ще разберете, ако гледате спектакъла.

Снимки: Гергана Змийчарова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна