Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EMA: Covid ваксината на J&J може да е свързана с редки случаи на тромбози

Европейска агенция за лекарствата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регулаторът на лекарствата на Европейския съюз - EMA обяви в петък, че има възможна връзка между редки случаи на кръвни съсиреци в дълбоките вени и ваксината срещу Covid-19 на компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson, J&J).

Регулаторът отбеляза, че през първите четири седмици от приемането на ваксината на "Джонсън и Джонсън" могат да се появят прекомерни синини, особено при хора с анамнеза за заболяването и ниски кръвни тромбоцити. Междувременно, за дълбоковенозните кръвни съсиреци ЕМА заключи, че симптомите се развиват рядко, но са риск за тези с повишени рискови фактори за образуване на кръвни съсиреци.

С оглед на това EMA препоръчва това да бъде посочено като страничен ефект от ваксината.

Европейската агенция по лекарствата също така препоръча "имунната тромбоцитопения" (ITP), кръвотечение, причинено от тяло, което погрешно атакува тромбоцитите, да бъде добавено като нежелана реакция с неизвестна честота към информацията като за Covid ваксината на J&J, така и за ваксината на AstraZeneca.

"Джонсън и Джонсън" заяви, че макар вероятността да се изпитат тези странични ефекти да са много ниски, информацията за продукта ще бъде актуализирана съответно, тъй като компанията продължава да работи в тясно сътрудничество с властите, включително с EMA.

"Ние силно подкрепяме повишаването на осведомеността за признаците и симптомите на редки събития, за да гарантираме, че те могат да бъдат бързо идентифицирани и ефективно лекувани“, заявиха от компанията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна