Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

MAE: Държавите трябва да увеличат водородните инвестиции, за да помогнат за постигане на нулеви емисии

Международна агенция по енергетика (МАЕ или IEA)

Правителствата трябва да увеличат инвестициите във веригите за производство и съхранение на водород, за да помогнат за намаляване на нетните вредни емисии до нула, съобщи в понеделник Международната агенция по енергетика (МАЕ, или IEA), предаде Ройтерс.

Досега държавите и частните инвеститори са предложили само около една четвърт от необходими 1,2 трлн. Долара до 2030 г. за разработване и внедряване на водорода и превръщането му в част от глобалните стратегии за нулева нетната емисионна стойност, каза базираната в Париж организация.

Усилията трябва да бъдат насочени към получаване на водород в повече сектори и разработване на технологии, които да направят по-евтино производството на възобновяеми източници, се добавя в доклада на МАЕ.

Водородът не произвежда директни емисии на замърсители или парникови газове, когато се използва като гориво. Но цената на производството и притесненията за това как се произвежда, представляват бариера пред разширеното му използване.

Докладът на МАЕ посочва, че водородът, произведен с възобновяеми източници, може да струва между два и седем пъти повече от производството му от природен газ без т.нар. "улавяне на въглерод". Новите мащабни технологии биха могли да помогнат за запълване на тази ценова разлика.

"Почти целият водород, произведен днес, идва от изкопаеми горива без улавяне на въглерод, което води до близо 900 милиона тона емисии на въглероден диоксид (CO2), еквивалентни на комбинираните емисии на CO2 на Обединеното кралство и Индонезия“, съобщават от IEA.



Глобалният капацитет на електролизерите, които произвеждат водород от вода, използвайки електричество, се е удвоил през последните пет години и близо 400 проекта са в процес на разработка или на ранен етап на развитие, се казва още в доклада на базираната в Париж организация.

Според МАЕ тези проекти трябва да увеличат доставките на водород на 8 милиона тона годишно до 2030 г., в сравнение с по-малко от 50 000 тона през 2021 г. Но това все още би представлявало една десета от това, което е необходимо до 2030 г., за да се достигне нетната нулева емисия до 2050 година.

Почти цялото потребление на водород е в рафиниращия и промишления сектор през 2020 г., но може да играе и важна роля в химическата, стоманодобивната, транспортната и авиационната индустрии - всички сектори, където намаляването на емисиите в момента представлява предизвикателство, се казва в доклада на IEA.

Понастоящем правителствените политики се фокусират върху производството, но трябва да включат потреблението в нови сектори, за да насърчат изграждането на необходимите съоръжения за съхранение, пренос и зареждане, се казва още в доклада.

Според IEA в момента 17 правителства имат водородни стратегии, а повече от 20 други обявиха, че разработват планове, в сравнение с едва три държави през 2019 г., съобщи още агенцията.

Производствен процес на водород, според Департамента по енергетика на САЩ



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени