Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва към многогодишни върхове, тъй като "ОПЕК +" ще увеличи само слабо добивите

Петролните фючърси поскъпват с около 3% към многогодишни върхове, след като Съвместната комисия за наблюдение (JMMC) във формата "ОПЕК +" препоръча на членовете на картела да се придържат към вече договореното само слабо увеличение на добивите на петрол с 400 хил. барела на ден през месец ноември, съобщават агенции Ройтерс и ТАСС.

Това предложение е факт въпреки призивите за по-голямо нарастване на петролното производство, целящо да ограничи недостига и да доведе до поевтиняване на важната енергийна суровина.

След новината петролът тип Брент поскъпна с над 3% към 82,00 долара за барел, достигайки най-високо ценово ниво от октомври 2018 г.

Американският лек суров петрол WTI също поскъпва с близо 3% към 78,20 долара за барел, достигайки най-високо ценово ниво от далечния ноември 2014 г.

Графика на американския лек суров петрол / долар

Междувременно ОПЕК потвърди, че ще увеличи месечното общо производство на петрол с 400 000 барела на ден за ноември.

Следващата среща във формата "ОПЕК +" ще се проведе на 4 ноември.

Организацията на страните износителки на петрол, съвместно с Русия и други техни съюзници, известни като "ОПЕК +", се намираше под натиск от страна на големите петролни потребители, като САЩ и Индия, да увеличат по-съществено доставки, за да ограничат растящите цени, които през тази година скочиха с около 50%.

През юли "ОПЕК +" се съгласи да увеличи съвместното производство с по 400 хил. барела на месец най-малко до април 2022 г., за да компенсира договореното по време на най-тежката част от Covid кризата съкращаване на петролните добиви, което към момента е в размер на 5,8 млн. барела на ден.

Източниците на Ройтерс и ТАСС съобщиха, че днес техническата комисия към "ОПЕК +" е препоръчала петролният картел да се придържа към вече съществуващата си политика.

"Имаше призиви за увеличаване на производството от страна на "ОПЕК+", посочи преди срещата източник на Ройтерс, който обаче добави: "Ние се страхуваме от четвъртата вълна на коронавируса и поради това нямаме желание за предприемане на по-големи ходове".

През миналата седмица пък висш представител на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се срещна в Риад с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, като той  заяви, че цените на петрола са "обезпокоителни". Индия, друг голям потребител на петрол, пък настоя за повече доставки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна