Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Любомир Димитров: Децата с хронични заболявания трябва задължително да се ваксинират

Проф. Доброслав Кюркчиев: При децата отсъстват всички параноидни концепции и митове за ваксините и Covid-19

Имунолог и кардиолог са гости в епизод 11 от подкаста на БНР за Covid ваксините

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев - началник на лаборатория по Клинична имунология в УМБАЛ "Свети Иван Рилски"

В 11-и епизод на подкаста на БНР Covid ваксините продължаваме с темата за ваксините и за особеностите на Делта варианта, който преобладава у нас и дали трябва да се ваксинират децата и младите хора.

Гости в епизода са:

✅ Проф. д-р Доброслав Кюркчиев - началник на лаборатория по Клинична имунология в УМБАЛ "Свети Иван Рилски"

✅ Д-р Любомир Димитров - началник на Отделението по детска кардиология в Националната кардиологична болница


"Моята дъщеря се ваксинира, тя го направи на 17 години и взе решението си сама, така прекара едно спокойно и хубаво лято. Не виждам никаква причина децата между 12 и 18 години да не могат да се ваксинират, това се доказа с много проучвания и на "Пфайзер" и на "Модерна"", каза известният имунолог от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. д-р Доброслав Кюркчиев.

"Имунната система и имунната реактивност на децата на тази възраст няма разлика с тези на възрастните, сега друг е въпросът, ако разсъждаваме така: "И на децата посегнаха...!"каза имунологът.

Кои ваксини са препоръчителни или не при различните заболявания и състояния според кратките характеристики

"На моите пациенти, които имат сърдечна недостатъчност, ние категорично препоръчваме да се ваксинират", каза един от най-добрите детски кардиолози в България - д-р Любомир Димитров от НКБ.

Д-р Любомир Димитров - началник на Отделението по детска кардиология в Националната кардиологична болница

"Това се доказа, чрез двете РНК ваксини, че те са подходящи за деца над 12 години, след големи клинични проучвания на над 3000 деца в Европа, а също и в САЩ. Дали трябва да се ваксинират децата е една по-голяма и сложна тема.

Но трябва да поясним едно съществено нещо - децата се заразяват еднакво често от коронавируса, както и възрастните. Да, те боледуват по-лесно, но това не значи, че те не боледуват, че не постъпват в болница. В световен мащаб децата заемат около 30 на сто от населението. Така че, това една голяма група от пациенти, които могат да заразят по-възрастните и по-застрашени техни роднини.

Но тук въпросът е за солидарността. А това е проблем за нашата страна", каза д-р Димитров.

"Масовото тестване веднъж в седмица и ваксинирането на учителите е много добър вариант, за да продължат учениците да учат присъствено. Още повече, че вече самите деца не искат вече да учат онлайн. Знам, че на учителите това няма да им се хареса, но май, че на част от тях им беше добре да си стоят вкъщи. За мен тези учители предават професията си", категоричен е проф. Кюркчиев, допълвайки заедно с д-р Димитров, че са наясно как ще реагира обществеността на това тяхно изявление за тестване и ваксиниране.

"Такова поведение от просветителите на нацията е неразбираемо...", казват медиците. Според лекарите при децата отсъстват всички параноидни концепции и митове за ваксините и Covid-19. Много е важно да се обхванат с ваксини децата с хронични заболявания, като няма причина да не се ваксинират децата със СОП и от аутистичния спектър, подчертаха още лекарите.

Слушайте епизода тук:

Или тук:


От разговора ще научите още:

✅ За ваксините и децата и за тестването в училищата

✅ Защо не се ваксинират учителите 

✅ Защо трябва да се ваксинират децата до 18 години

✅ По-опасен ли е Делта варианта за младите хора и децата

✅ Има ли яснота каква е и последната нова мутация - МЮ

✅ Защо трябва да се ваксинират преболедувалите

Медици: Преболедувалите да се ваксинират, когато спаднат антителата

Лекарите подчертаха, че по отношение на хоспитализациите и смъртността, ваксините предпазват и при Делта варианта, по отношение на заразяването - данни от Израел и Америка сочат, че е по-заразен, данни от Обединеното Кралство и Канада сочат, че е еднакво заразен, както и досегашните мутации. По думите все още никой няма достатъчно информация за мутацията - МЮ. Описан е в над 36 страни.

И още: "Почти всеки вирус може да отключи автоимунно заболяване на базата на генетична предразположеност. Така е и с коронавурса. Така е и с постоковид синдромите, сред тях е и улцерозния колит. Собствената ни имунна система атакува определени структури - кости, коса или неврологично. Това в повечето случаи преминава", подчерта проф. Кюркчиев.

"Постковидните състояния ще се проблем на изследване в бъдещето, много малко се знае още за тях, а това заболяване поразява ендотела - тоест клетките, които "тапицират" нашите съдове. Така че, може да се окаже, че ще имаме последици върху всички органи и системи", отчете д-р Димитров.

Всички епизоди на подкаста "COVID Ваксините" можете да чуете:

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев  получава специалност Клинична имунология през 2007 г. Научните му интереси са в областта на автоимунните заболявания, регулацията на имунния отговор, дендритните и стволовите клетки, апоптозата и туморната имунология. Преподава на студенти медици, специализанти по имунология, ревматология, гастроентерология и онкологияЗа високи постижения в научно изследователската и преподавателска дейност през 2007 г. е удостоен с награда Академик Асен Хаджиолов” от Медицински факултет на МУ-София. От май 2018 г. е професор към Катедра Клинична лаборатория и Клинична имунология на Медицински университет- София.

Д-р Любомир Димитров е началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница. Той е роден през 1966 г. в София. Завършил е МУ-София, специализира педиатрия и детска кардиология. Син е на д-р Радка Дойнова, която е сред основателите на детската кардиология в България. Професионалният й път е свързан с началото на две нови специалности детската кардиология и кардиохирургията в България. През 1990 г. заедно с професор Дария Величкова създават Асоциация Детско сърце“, в подкрепа на деца със сърдечносъдови заболявания и техните родители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна