Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости в ателието на Захари Каменов

Захари Каменов
Снимка: Ани Петрова

В ателието на Захари Каменов винаги е цветно и интересно. Посещаваме го в момент, в който подготвя новата си изложба и в коридора ни посрещат част от готовите картини.

Захари смята, че са важни идеите, а не средствата, с които се изразява художникът. И поради това неговият творчески диапазон е много широк - графика, живопис, керамика, пластики от различни материали.

А "в почивките'' между 2 картини Захари обича да реставрира стари мебели Тонет.

Захари Каменов е носител и на престижни  награди и отличия – награда на СБХ за рисунка на името на Илия Бешков /1979/, награда на СБХ за графика на името на Веселин Стойков /1981/, награди на Международното бианале на графиката във Варна /1983,1985 и 1987/, международна награда за графика на Фондация „МИКЕТИ“, Италия /1987/, награда „Златен Езоп“ /1989/, Национална награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф“ /2016/ , награда за живопис "Владимир Димитров - Майстора"/2019/.

Има самостоятелни изложби и гостува със свои произведения в Мексико, Корея, Германия, Швейцария, Франция, Холандия, Турция, Чехия, Япония.

А сега ви предлагаме фоторазходка в прекрасното ателие на Захари Каменов. А ако искате да видите прекрасните творби на Захари Каменов на живо, може да посетите от 7 до 25 октомври новата му изложба съвместно със скулптора Зиятин Нуриев в Арт център Плевен.
















Снимки: Ани Петрова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна