Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три ректорки с джентълменско споразумение за предстоящия вот

| обновено на 08.10.21 в 14:39
Проф. д-р Тони Шекерджиева Новак, проф. д-р Марияна Мурджева, проф. д-р Христина Янчева

Три дами, ректори на пловдивски Висши училища, се събраха на работна среща, за да покажат, че макар и да подкрепят различни кандидат-президентски двойки, могат да общуват заедно и да споделят общи каузи. Ръководителите на АМТИИ и на Аграрния университет проф. Тони Шекерджиева-Новак и проф. Христина Янчева застанаха зад ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, а ректорът на МУ Пловдив проф. д-р Марияна Мурджева – настоящия президент Румен Радев. 

„Ние сме в различни Инициативни комитети, което не ни пречи да бъдем добри приятели и да вървим напред за благото на страната ни, на изкуството, на здравето и на храните“ – каза пред Радио Пловдив проф. Новак. Тя не споделя опасението на служебния министър на образованието проф. Николай Денков, че кандидатурата на ректора на СУ „Кл. Охридски“ ще разедини академичната общност. „Хората сме тези, които се разделяме или обединяваме. Тази среща показва, че не можем да бъдем разединени“ – каза тя.

„Нямали сме президент от академичните среди. Мисля, че това ще е гордост за страната ни“ – сподели от своя страна ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева. В мотива си да е част от Инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков тя изтъкна, че той е диалогичен и винаги се вслушва в мнението на останалите ректори. „Най-важното е да знаете, че ние не противопоставяме кандидатурите на никого“ – подчерта проф. Янчева. 

Ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. Марияна Мурджева, която домакинства работната среща днес, също е на мнение, че различията между кандидатите в президентската битка не означава, че не може да има разбирателства между хората. „Който и да стане президент, тези кандидатури са много достойни. Убедени сме, че те ще дадат всичко възможно да тръгне страната напред. Аз без колебание подкрепих президента Радев и неговия екип, защото виждам в негово лице промяна за по-добро в страната.“ 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна