Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП обсъжда високите цени на електроенергията и мерки за овладяване на кризата

Снимка: Радио ВИДИН


Високите сметки за електроенергия влизат в европарламента. Заради рязкото покачване на цените и притесненията на евродепутатите за последствията, Парламентът, Съветът и Комисията ще обсъдят днес възможните мерки за овладяване на кризата. Европейската комисия вече заяви, че приходите от Схемата на Съюза за търговия с емисии (СТЕ) могат да бъдат използвани от държавите членки за смекчаване на въздействието на рязко покачващите се цени и по-специално на техните последици за обществото. Съюзът работи и по създаването на социален фонд в този контекст в рамките на новия пакет за климата, който беше обявен преди лятото. Очаква се Еврокомисията да изготви набор от инструменти, които страните-членки могат да предприемат, за да се справят със скока на енергийните цени, без да нарушават правилата на блока. Такава заявка даде преди дни еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсън
„Кризата се разраства. Съществуват инструменти, които държавите членки могат да използват за незабавно справяне със ситуацията. ДДС, акцизна политика, целенасочените мерки за бедни и уязвими потребители или временни мерки за домакинствата и малките предприятия, както и директна подкрепа за потребителите - всичко това са стъпки, които могат да бъдат предприети в съответствие с правилата на Европейския съюз”
Испания и Франция вече поискаха от Брюксел варианти за действие в рамките на европейското законодателство и реформа на енергийния пазар на ЕС. Други страни подготвят национални мерки за защита на енергийно бедните граждани, a някои вече прилагат такива. Франция предложи еднократно плащане на по-бедните домакинства, а Гърция гласува законови промени, с които намали цената на тока за домакинствата, а правителството подготвя и нови компенсации от началото на следващата година. С 10% пък ще бъдат намалени сметките за ток в Кипър, мярката е за четири месеца - от ноември до февруари следващата година.
„Бихме искали да подпомогнем страните членки и европейските граждани, за да се справят с проблема. Това, което можем да направим е да предложим структуриран набор от инструменти, които страните от ЕС могат да вземат на национално ниво, за да компенсират растящите цени. Това може да бъдат различни данъчни облекчения, може да са целеви мерки за подпомагане на енергийно уязвими домакинства и малки бизнеси или директни субсидии за потребителите“.
Обясни Тим Макфий - говорител на Европейската комисия. По думите му, целят набор от мерки срещу скока на цените не електроенергията, ще стане ясен до няколко седмици.
Люксембург призова Европейската комисия да защитава вътрешния енергиен пазар на Съюза срещу потенциално манипулиране от компаниите и да гарантира, че нито едно дружество не се възползва от господстващо положение, за да влияе на цените. Енергийният еврокомисар Кадри Симсън заяви още, че рекордно високите цени  би трябвало да насърчат  държавите-членки да се откажат от изкопаемите горива
„Днешната ситуация ни показва ясно, че трябва да приключим със зависимостта си от чужди изкопаеми горива възможно по-бързо. Трябва също да обърнем сериозно внимание на енергийната ефективност. Това е единственото решение срещу енергийната бедност и високите сметки. Сега е моментът да се възползваме от европейските фондове и да приоритизираме мерките за енергийна ефективност."
Високите цени на електроенергията ще бъдат и една от темите на следващата среща на върха. Лидерите на 27-те страни-членки ще се срещнат в Брюксел на 21 и 22 октомври.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна