Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО намалява наполовина руските представители в мисията си в Брюксел

Алиансът гони 8 недекларирани офицери от руското разузнаване

Ръководството на НАТО реши да експулсира 8 руски дипломати от мисията си в Брюксел, като намали общия брой акредитирани длъжности наполовина до 10 служители, съобщиха в сряда Sky News и Ройтерс.

Освен 8-те изпъдени руски служители мисията на НАТО в Брюксел премахва и две вакантни длъжности.

"Можем да потвърдим, че отнехме акредитацията на осем членове на руската мисия в НАТО, които са били недекларирани офицери от руското разузнаване. Ние засилихме възпирането и нашата отбрана в отговор на агресивните действия на Русия, докато в същото време оставаме отворени за смислен диалог", заяви представител на НАТО.

Решението идва, след като членовете на алианса съобщиха за предполагаема злонамерена дейност на Русия в държави членки на НАТО. За последно мисията на Русия в НАТО беше намалена след инцидента с отравянето в Солсбъри през 2018 г., когато акредитирните руски представителите бяха намалени от 30 на 20 служители.

Москва ще отвърне на решението на НАТО за експулсиране на осем руски дипломати, за които алиансът заяви, че са недекларирани разузнавачи, каза видният руски депутат Леонид Слуцки, цитиран от агенция Интерфакс.

Слуцки, който е ръководител на парламентарната комисия по международни въпроси на Долната камара на руския парламент, бе цитиран да казва, че Русия не е задължително да отвърне по същия начин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна