Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитанът и вторият помощник-капитан на Vera Su са задържани за 72 часа

| обновено на 07.10.21 в 18:10
Снимка: БГНЕС

Капитанът и вторият помощник-капитан на кораба "Вера Су" са задържани за срок от 72 часа. Предстои да им бъде повдигнато обвинение и поискана мярка за постоянно задържане под стража. 

След разпити, продължили повече от шест часа, моряците на кораба са освободени. Предстои да им бъде направена митническа проверка.

Капитанът и вторият помощник-капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента, ще бъдат задържани за срок от 72 часа, информира окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев:

"Корабните документи, които получихме, са корабният дневник на палубата, корабният дневник на машините, трудовите договори на екипажа, както и общо 46 сертификата, касаещи кораба, товара и така нататък. Продължаваме да работим и по трите направления: по отношение на произшествието със самия кораб, по отношение на замърсяването на околната среда и за действията и бездействията на съответната администрация. По тези три направления продължаваме да събираме доказателства".

По делото ще работят следователи от Националната следствена служба, които се очаква да пристигнат в Добрич утре.

В Прокуратурата е пристигнал и сигналът, подаден от министъра на околната среда и водите Асен Личев за извършване на проверка за престъпление срещу околната среда.

Междувременно "Вера Су" все корабът още е без екипаж. 

При по-добри метеорологични условия предстои на него да се качи и директорът на "Морска администрация" Венцислав Иванов и български моряци, ако турският корабособственик не изпрати свой екипаж.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна