Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Георгиев: Трансплантациите са в застой

Дирекцията по трансплантация да стане самостоятелна структура към МЗ, настояват пациенти

Снимка: БГНЕС

Пациентски организации „Заедно с теб“ и Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички“ настояват да се възстанови Изпълнителната агенция по трансплантация /ИАТ/ като важна структура към Министерство на здравеопазването.

Пациентски организации „Заедно с теб“ с позиция по скандала с трансплантациите

В писмо до медиите се посочва, че със закриването на агенцията в началото на 2019 г. и преминаването и към мега Агенцията по медицински надзор трансплантациите у нас замръзват.

Деца чакат за трансплантация в чужбина

Сегашната дирекция към Изпълнителната агенция "Медицински надзор" бездейства. Последната година и половина не е направена нито една сърдечна трансплантация, а същевременно се дадоха няколко органа към Евротрансплант към други държави, с обяснението, че по време на пандемията организацията по документите и протоколите за трансплантирането била силно затруднена…“, каза пред БНР Евгени Георгиев, първият сърдечно трансплантиран преди 15 години българин у нас в болница „Света Екатерина“. 

Георгиев е почетен председател на Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички“.

Когато агенцията беше отделна структура с председател Марияна Симеонова, пациентските организации работеха заедно с нея в много тясна колаборация и се извършваше много силна разяснителна работа както сред обществеността, така и поддържахме пряк контакт с всички заинтересовани страни.
Д-р Мариана Симеонова

Сега само два центъра останаха, които да работят в областта на донорството и трансплантациите – този във Варна, начело с проф. Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в  Университетската болница "Св. Марина" във Варна и ръководител на екипа по донорство и трансплантации към нея и този във Велико Търново, където е активният координатор по донорство д-р Сибила Маринова.

Затова и начело на отделна агенция по трансплантации трябва да застане човек, който милее за каузата и за пациентите", смята Георгиев. И допълва:

"Има спад заради пандемията и в Европа, но там спадът е с 20 на сто, докато тук е нула трансплантации на сърце и бял дроб, например. Давайки нашите органи за други държави, лишаваме нашите пациенти от шанс за живот, за мен това е недопустимо“, категорично заяви пред БНР трансплантираният пациент.

Евгени Георгиев

„Също така настояваме координаторите да бъдат на отделен щат и така да имат  възможност да се ангажират активно само с донорството. Съвместяването на няколко длъжности с неадекватно заплащане не води до резултат. Заплащането по целия процес на трансплантациите е на силно занижено ниво, необходимо е преразглеждане. Очакваме служебният министър да задейства подопечната си дирекция и да се активизира стимулирането и мотивирането на координаторите по донорство", посочва още от "Заедно с теб".

Единичните трансплантации, които се осъществяват у нас напоследък, се дължат единствено и само на ентусиазма на отделни лекари.

"Имаме уникална апаратура и центрове за трансплантация, имаме и специалистите, а хората в момента събират пари, за да се трансплантират в чужбина. Защо това да не се случва в България", пита Георгиев.

Според него са необходими и поне по един психолог към трансплантационните центрове, защото това е един много сложен и деликатен процес – както за близките на донорите, така и за самия реципиент. "Те много често се страхуват и се отказват от трансплантация. А трябва да им се дават за примери хора като мен, които са оперирани в България и са добре, и са живи…"

Гергана Хрисчева

От Пациентски организации „Заедно с теб“ и Алианс на трансплантираните и оперираните се обръщат към служебния министър да направи анализ и да подготви нужните документи, за да може редовното правителство да задейства процедурата по отделянето на агенцията.

Не всички лекарства за трансплантирани пациенти са безплатни и е необходимо повече активност от страна на държавата за осигуряване на рехабилитации за нуждаещите се от трансплантация и за вече трансплантираните, посочват още в обръщението от пациентските организации. 

На 9 октомври, събота, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят е възможност да почетем донорите и техните семейства, както и да благодарим на специалистите по трансплантация.

Ултрамаратон „Витоша 100 км“ в подкрепа на донорството и трансплантациите

По данни на Министерство на здравеопазването към момента 1016 български граждани живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот. 

Чакащи за  присаждане на бъбрек са 899 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 42-ма български граждани, от сърце – 44 души. 

Белодробна трансплантация очакват 21 наши сънародници. От трансплантация на панкреас се нуждаят 9 души, а на тънки черва – един човек.

БГНЕС

От началото на тази година до момента в България са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Успешно извършени са 43 трансплантации – 14 от жив донор и 29 от трупен донор. За сравнение – за цялата 2020 донорските ситуации след установена мозъчна смърт са 4.

Тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е „Просто кажи „Да!“. Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“, а целта е повече граждани да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени