Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковид секторът в болницата разполага с 5 легла

Фондация „За доброто“ дарява медицинско оборудване на педиатрията „Проф. д-р Иван Митев“

Две от децата в интензивния сектор се борят за живота си

Снимка: ФБ/ Проект #задоброто @proektZaDobroto · Организация с нестопанска цел

Фондация „За доброто“ дарява на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ оборудване в подкрепа на усилията на медицинските екипи да се погрижат за децата пациенти.

Хроничните трудности за болницата се усилват от вълната от Covid-19, която засяга и децата, посочват от фондацията. Това е конкретният повод за дарението. То бе организирано за няколко часа след срещата на председателя на фондацията Кремена Кунева с началника на детското Covid-19 отделение д-р Маргарита Ганева.

Covid-секторът в болницата разполага с 5 легла, две от тях са неонатални.  И 5-те легла са заети. Две от децата са на интензивно лечение и се борят за живот. През последните седмици всеки ден деца чакат за хоспитализация – някой от малките пациенти трябва да бъде изписан, за да постъпи друг. Covid- секторът е „сглобен с подръчни средства“ – от наличната апаратура и човешки ресурси в болницата. И двете са крайно недостатъчни. За да има някаква апаратура за Covid отделението децата, тя е взета от други отделения, в които децата са с други тежки диагнози. По същия начин стоят нещата и с лекарите и сестрите.

Ковид секторът имаше спешна нужда от оборудване на стойност 20 316 лв. До момента от фондацията са осигурили дарения на стойност почти 13 500 лв. като апаратура - помпи за недоносени деца, монитори за реанимация и интензивни сектори, преносими аспиратори, инхалатори, теглилки, ЕКГ апарат,

Дарители, прочели в социалната мрежа за състоянието на детското Covid отделение, още в петък осигуриха по-голямата част от необходимата сума за останалото оборудване. А то е 2 инфузомата, 1 инфузионен перфузор

и 1 преносим пулсов оксиметър. Те ще бъде доставени през следващата седмица.

При предишната вълна делът на хоспитализирани деца е бил 4%, сега е 10%. От началото на сегашната вълна през отделението са минали 66 деца. 6 от тях са били на кислородотерапия в интензивен сектор. До този в тази болница няма смъртен случай на дете от вируса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна