Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Савов с изложба в галерия "Валер"

До 30 октомври в столичната галерия "Валер" може да видите юбилейната изложба на скулптора Ивайло Савов. Изложбата „Савов на 60‘‘ е с участието на Хелен Зака –монотипии и Захари Попов – рисунки.

Ивайло Савов е от водещите имена в съвременната скулптура. Неговите произведения са притежание на Националната художествена галерия и на частни колекции в 28 държави


Ивайло Савов е роден на 20 февруари 1961г. в Русе. Завършил е специалност “Керамика” в Художествено училище в Троян (1980г.) и “Скулптура” в Националната художествена академия (1994) в класа на проф. Димитър Бойков. Живее и работи в София. Организира редица самостоятелни и участва в сборни изложби в Австрия, Швейцария, Люксенбург, Франция, Германия и много др.

От 2004г. скулпторът работи с престижната аукционна къща "Отел де Вонт" в Женева. През 2012 г. в галерия Savov в българската столица е открита постоянна експозиция с негови бронзови и мраморни произведения. 


“Вярвам, че за зрителите изкуството е пиршество на форми и чуства, а за автора е самозабрава и благодарност към естеството и Бога”, казва Ивайло Савов.

За него Владимир Гиновски пише: “Интелигентността в скулптурата се изразява в пластиката богатото въображение. С тези качества е озарен в цялото си творчество Ивайло Савов.”

Снимки: Ани Петрова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна