Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Неуспех при справяне с пандемията ще коства 5,3 трн. долара на световната икономика

Ако пандемията от Covid-19 не бъде овладяна, това ще намали световния БВП с кумулативните 5,3 трлн. долара през следващите пет години, предупреди във вторник Международният валутен фонд.

"Последните събития направиха напълно ясно да се разбере, че всички сме заедно в това и пандемията не е приключила където и да било, докато не приключи навсякъде“, каза главният икономист на МВФ Джита Гопинат след представянето на доклад на фонда за за перспективите за световната икономика.

Според Гопинат глобалната общност трябва да увеличи усилията си за осигуряване на справедлив достъп до ваксини за всяка страна, да преодолее колебанията относно Covid ваксинацията там, където има адекватни доставки на ваксини, както и да осигури по-добри икономически перспективи за всички.

Ускоряването на ваксинацията в световен план остава най-важният политически приоритет, посочи  МВФ, като този приоритет е последван от настояване за широко разпространени тестове и инвестиции в терапевтични средства.

Икономиките по света сега са разделени на два лагера: тези с достъп или без достъп до Covid ваксини.

По-малко от 5% от населението в развиващите се страни с ниски доходи са напълно ваксинирани в сравнение с около 58% в най-богатите икономики.

МВФ прогнозира, че развиващите се пазарни икономики ще получат по-голям достъп до ваксини през 2022 г., докато някои от най-бедните държави ще трябва да изчакат до 2023 г.

Фондът също така очаква хоспитализациите и смъртните случаи заради Covid-19 да намелят навсякъде по света до края на 2022 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна