Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни дъна за турската лира, след като Ердоган уволни трима членове на централната банка

2
Турска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската лира поевтинява до нови исторически нива спрямо щатския долар, след като в късно снощи президентът на страната Реджеп Ердоган уволни трима членове на Комитета по парична политика на централната банка на Турция, назначавайки на тяхно място двама нови членове.

Анализатори и икономисти гледат на този ход като ново доказателство за политическа намеса от страна на Ердоган, самоопределил се като "враг на лихвените проценти", който често призовава за намаляване на лихвите.

След новината турската лира отслабна до ново рекордно дъно около 9,19 лири за един щатски долара. От началото на годината турската валута вече се обезцени с близо 19% най-вече заради притеснения относно паричната политика на централната банка, която продължава да бъде подложена под натиск от страна на Реджеп Ердоган.

Турската валута поевтинява до рекордно дъно и спрямо еврото, достигайки в началото на днешната търговия ниво от 10,65 лири за едно евро.

През миналия месец централната банка неочаквано намали основния си лихвен процент до 18% от 19% въпреки годишна инфлация от близо 20%, което предизвика нов разпродажба на лири спрямо американския долар, който в същото време поскъпна и спрямо останалите водещи валути.

Ердоган направи редица промени в Турската централна банка през последните години. Той уволни трима управители на централната банка само в рамките на последните две години и половина поради разногласия в политиката, причинявайки обезценка на местната валута и накърнявайки сериозно доверието и предвидимостта на паричната политика в страната.

"Уволнението на служители на централната банка посред нощ без много добро обяснение не е начинът, по който изграждате доверието в централната банка или укрепвате доверието на пазара", посочи пред Ройтерс един чуждестранен инвеститор в Турция.

Основната инфлация достигна през септември 2 и 1/2-годишен връх от 19,58%.

Графика турска лира/ долар



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна