Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ призовава за засилен мониторинг на растящата инфлация

Снимка: архив

Управителният комитет на Международния валутен фонд ще призове за засилен мониторинг на динамиката на инфлацията и ще поиска от за политиците да бъдат готови да предприемат "решителни действия за поддържане на ценовата стабилност", показа проект на комюнике, видян от агенция Ройтерс.

Декларацията, която ще бъде публикувана от Международния валутен и финансов комитет на Фонда (IMFC), подчертава значително повишената загриженост по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка през тази седмица, че рязкото повишаване на инфлацията може да се окажат по-трайно от досега очакваното.

24-членният състав на IMFC заяви, че инфлацията се влошава от засиленото потребителско търсене, предизвиканите от пандемия нарушения на веригите на доставки и рязкото покачване на цените на енергията и суровините.

"Настоящият ръст на инфлацията все още се оценява главно като дължащ се на временни фактори, но сега изглежда по-траен от очакваното, а нарастващите рискове за инфлационните перспективи в близко бъдеще се увеличават в широк кръг страни", се посочва в проекто комюникето на IMFC.

Необходимо е да се предприемат стъпки, за да се направят веригите на доставки, които са една от причините за растящата инфлация, по-устойчиви в бъдеще, посочва още Комитета към МВФ.

IMFC добави, че някои централни банки са предприели проактивни мерки, за да започнат оттеглянето на паричните стимули, за да се избегне потенциално развихряне на инфлационните очаквания.

IMFC призова централните банки да останат бдителни за вторичните инфлационни ефекти и да предоставят ясна комуникация за оформяне на пазарните очаквания относно бъдещата има политика.

"Специално внимание трябва да се обърне и на натрупването на финансови уязвимости, произтичащи от увеличението на цените на жилищата, исторически високите цени на активите, увеличените дейности, свързани с крипто активите, както и оттеглянето на мерките за подпомагане", отбеляза комитетът към МВФ и добави, че трябва да се използват макропруденциални и регулаторни инструменти за намаляване на рисковете занапред.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна