Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: ЕС е най-големият износител на ваксини срещу Covid-19

2
Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник, че ЕС вече е изнесъл над един милиард ваксини срещу Covid-19 в над 150 страни по света от декември 2020 г. насам.

"Пределно ясно е, че Европейският съюз е най-големият износител на ваксини срещу коронавирус“, отбелязва Фон дер Лайен, добавяйки, че

ЕС е изнесъл толкова ваксини за трети страни, колкото е и доставил на гражданите от съюза.

ЕС започна да изнася Covid ваксини в началото на глобалното им разпространение през декември 2020 г., докато други големи производители като САЩ не го направиха тогава и ограничи износа на ваксини с месеци.

Износът на ЕС обаче беше насочен главно към по-големи икономики, като Япония, Турция и Великобритания бяха сред основните получатели, тъй като те имаха договори за доставка с производители на ваксини, които ги произвеждаха в рамките на Европейския съюз.

Ваксините, изнесени или дарени от ЕС на по-бедни държави, са малка част от общия износ, но съюзът планира да увеличи даренията си през следващите месеци с цел да разпространи най-малко 500 милиона броя сред най-уязвимите страни, посочи още Фон дер Лайен.

Половината от тези дози ще бъдат доставяни посредством нов договор, който ЕС иска да има с производителите на иРНК ваксини, а другата половина ще бъдат дарения от държави от ЕС, които вече са закупили ваксини.

Блокът вече е подписал договори за доставка с производителите на иРНК ваксини Pfizer-BioNTech за общо до 2,4 милиарда дози до 2023 г. и с Moderna за до 460 милиона дози.

ЕС създаде механизъм за контрол на износа на ваксини в края на януари, за да следи изходящия поток на ваксинационни дози от континента.

Въпреки че механизмът позволява на ЕС да блокира износа в случай на недостатъчни вътрешни доставки, той беше активиран само веднъж, за да предотврати изпращането на 250 000 ваксини на компанията AstraZeneca в Австралия през март в разгара на спора с английско-шведската фирма относно доставките ѝ за Европейския съюз.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) близо 80% от гражданите на ЕС на възраст 18 и повече години са получили поне една доза ваксина от началото на кампанията за ваксинация срещу Covid-19.
За съжаление България продължава сериозно да изостава, като отново заема последно място в целия ЕС с едва 25% ваксини с поне една доза.

Данни на ECDC за ваксинираните с поне една доза в страните членки на ЕС



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени