Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тимерманс: Завръщането към въглища на фона на енергийната криза би било "климатична трагедия"

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на политиката на Европейския съюз по въпросите на изменението на климата Франс Тимерманс заяви, че връщането към използване на "мръсна" енергия от въглища по време на настоящата енергийна криза "не е умен ход" и пазарите трябва да се възползват от възможността да преминат към възобновяеми източници.

Колективното възстановяване на промишлеността тази година след пандемичната Covid криза доведе до скок в търсенето и цените на енергията навсякъде.

В Европа нарастващите цени на природния газ на едро насърчават повече комунални услуги да преминат към въглища за производство на електроенергия, както това идва в момент, когато на стария континент има опити да се накарат държавите да се откажат от високо замърсяващото гориво.

В Азия се повиши търсенето на въглища от страна на гигантските пазари на Китай и Индия, след като икономиките им се рестартираха, следвайки големи спадове, предизвикани от пандемия.

"Ще бъде трагедия, ако в тази криза отново започнем да инвестираме във въглища, което е енергия, която няма бъдеще и е изключително замърсяваща", посочи изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс пред Ройтерс по време на визитата си Индонезия.

"Най-разумното нещо, което трябва да направите, е по време на тази енергийна криза да намалите възможно най-скоро зависимостта си от изкопаемите горива", добави той, отбелязвайки, че цените на възобновяемата енергия са останали постоянно ниски, докато цените на въглищата са скочили.


Глобалните цени на въглищата скочиха до рекордно високи стойности, а най-големият износител на въглища за топлоцентрали - Индонезия увеличи целта си за производство през 2021 г., за да отговори на търсенето, тъй като минната дейност беше нарушена заради силни държдове.

Въглищата бяха част от дискусията на Тимерманс с представители на Индонезия по време на посещението му преди преговорите по изменението на климата COP26 в Глазгоу, Шотландия следващия месец.

Индонезия, осмият най-голям замърсител с парникови газове в света, се стреми да достигне нетните нулеви емисии на въглерод до 2060 г. или по-рано, които включват планове за постепенно прекратяване на използването на въглищни централи.

В момента въглищата съставляват около 60% от производството на електроенергия в Индонезия и допринасят за около 35% от емисиите му.

Тимерманс каза, че планът на Индонезия за увеличаване на частта от възобновяеми източници в енергийния микс е "похвален и амбициозен" и ЕС пожела да увеличи сътрудничеството в този сектор.

"Искаме да си сътрудничим с Индонезия, за да сме сигурни, че можем да инвестираме и да имаме трансфери на технологии, да внесем някои идеи на пазара за вятърни или слънчеви или геотермални води", каза Тимерманс.

Индонезия ще трябва да инвестира от 150 до 200 милиарда долара годишно в нисковъглеродни програми през следващите девет години, за да постигне целта си да достигне нетните нулеви емисии на въглерод до 2060 г. или по-рано, показва правителствено проучване, цитирани от Ройтерс.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.