Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изненадващ спад на индустриалното производство в САЩ през септември

Промишленото и индустриалното производство в САЩ се свиха изненадващо през септември с оглед на силен спад на автомобилното производство поради недостига на полупроводникова техника, показват последните данни на Федералния резерв.

Индустриалното производство се понижи през септември с 1,35 спрямо август, когато отбеляза спад с 0,1 на сто (низходяща ревизия от повишение с 0,4%), докато осредните очаквания бяха за нарастване с 0,2 на сто.

Промишленото производство се сви с 0,7%, докато производството на автомобили и на части за тях се срина с цели 7,2% заради продължаващия недостиг на полупроводникови чипове.

Производството при комуналните услуги също спадна с 3,6 %, тъй като търсенето се ограничи съществено заради по-топлия от обичайното август, докато минно-добивното производство спадна с 2,3 % поради продължителните негативни последствия от урагана Айда.

Графика на индустриалното производство на месечна база


"Негативните ефекти от урагана Айда неизбежно ще отшумят, но ограниченията от страна на предлагането ще бъдат с нас за още известно време“, посочи Орен Клачкин, водещ американски икономист в Oxford Economics. "Трудностите при логистиката са най-проблемните, а недостигът на входящи ресурси, ограниченията при наемането и малкият резервен вътрешен производствен капацитет влошават допълнително производствените проблеми".

"Очакваме предлагането да навакса търсенето около средата на 2022 г., но може да отнеме повече време за преодоляване на тези предизвикателства", добави той и отбеляза, че данните, оценяващи очакванията за търсенето в бъдеще, ще останат стабилни през следващата година.

Според данните на Фед, използването на индустриалния капацитет се е понижил през септември до 75,2% от 76,2% през август.

Капацитета в промишленият сектор пък е спаднал до 75,9%, докато използването на капацитета в минния и комуналния сектори се е понижил съответно до 73,9% и 73,0%.

Въпреки спада през септември, Фед отбеляза, че общото индустриално производство през цялото трето тримесечие е нараснал с 4,3% на годишна база, отбелязвайки повишение с поне 4% за пето предно тримесечие.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР