Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН: 20% отсъстващи ученици са основание за преминаване към дистанционно обучение

В Ловеч родители не желаят децата им да учат дистанционно или на ротация

| обновено на 19.10.21 в 10:40
Снимка: УНИЦЕФ

Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно. Това каза пред бТВ министърът на образованието Николай Денков по повод на обсъжданите нови мерки срещу разпространението на коронавируса в училищата.

"Идеята за задължителен зелен сертификат е новият елемент в мерките и той идва като предложение от Министерството на здравеопазването, което в настоящата ситуация с пика на четвъртата вълна на COVID-19, трябва да бъде подкрепено", каза Денков.

Според него въвеждането на зелен сертификат може да доведе и до отлив на педагози, но това ще бъде временно, защото и мерките ще бъдат временни, докато броят на заразените и хоспитализираните спадне.

Отново в прерогативите на Министерството на здравеопазването е да издаде заповед за затварянето на училищата и детските градини, а МОН отговаря за организацията на обучението в този случай, посочи Дянков.

20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки са основание за преминаване в дистанционно обучение, заяви министърът на образованието.
В Ловеч карантинираните паралелки са 14, а в областта те са 17 паралелки.
Родителите от Ловеч са категорични, че децата трябва да учат присъствено. Те не бива да са заложници на пандемията, като заведеният остават отворени, а пък децата да не ходят на училище, категорични са родителите.

Те дори са против ротационно обучение на учениците.

В Ловеч ваксинираните учители са 36 на сто. Но според началника на РУО в града Еленко Начев зеленият сертификат не е работещ инструмент.

В Ловеч обстановката със заразените се усложнява с голям брой заразени и се очаква да преминат в тъмночервената зона.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна