Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург

| обновено на 19.10.21 в 15:46
Снимка: БГНЕС

Поредна осъдителна присъда срещу България в Европейския съд по правата на човека. Тя е по жалба на съдията от Софийския градски съд и бивш председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя сезира съда в Страсбург през 2013 година заради нарушено право на справедлив процес и нарушено право на лична неприкосновеност. 

Тодорова сезира Съда в Страсбург след поредица от дисциплинарни производства, които й бяха образувани заради личните ѝ и тези на Съюза на съдиите критични позиции  към вътрешния министър в първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководството на съдебната система.

Тя беше подложена на вербална атака от страна на Цветанов, който я обвини за връзки с организираната престъпност. Съдия Тодорова заведе дело за клевета, което първо загуби, после беше спряно заради депутатския имунитет на ексвътрешния министър, а накрая прекратено заради изтекла давност.

Успоредно с това срещу нея започнаха проверки и бяха образувани дисциплинарни дела. По едно от тях тя беше уволнена, но Върховният административен съд отмени решението на Висшия съдебен съвет.

Мирослава Тодорова стана първият магистрат, заради когото съдии с тоги излязоха на улицата и поискаха оставките на съдебните  кадровици.

В решението си Европейският съд по правата на човека открива причинно-следствена връзка между позициите на съдия Тодорова и наложените ѝ наказания. Според съда те са използвани за отмъщение заради критиките ѝ към Висшия съдебен съвет и изпълнителната власт.

Целта е била тя да бъде наказана и сплашена заради позициите си, а уволнението ѝ е обезкуражило съдиите.

Съдът е констатирал и че е било погазена свободата на изразяване на магистрата, както и че е бил нарушен чл. 18 от Европейската конвенция по правата на човека, който забранява използването на законни процедури за постигането на паралегални цели.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени