Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според лекарите чешкият президент Милош Земан е недееспособен

| обновено на 19.10.21 в 13:42
Чешкият президент Милош Земан посреща германския си колега Фран Валтер-Щайнмайер в количка - Прага, 26 август 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Чехия Милош Земан не може да изпълнява своите служебни задължения заради здравословни проблеми, съобщи председателят на Сената Милош Встрчил. Той се позова на заключението на военната болница в Прага, където Земан бе приет на 10 октомври за лечение.

Дългосрочната прогноза за здравословното състояние на Земан е „неопределена”, а възможността да се върне на работа през следващите седмици е „малко вероятна”, отбеляза депутатът.

Точната диагноза на държавния глава не се съобщава, но медиите пишат, че хоспитализирането му вероятно е свързано с изостряне на проблемите с черния дроб.

По-рано днес чешката полиция съобщи, че е започнала разследване на президентската администрация във връзка с евентуални нарушения при информирането на общественото мнение за здравословното състояние на президента Милош Земан.

"Вземайки предвид новата информация, която беше обявена на пресконференция на ръководителя на Сената на републиката, полицията ще започне разследване относно възможни незаконни действия, които могат да се разглеждат като признаци на криминални престъпления срещу републиката", се казва в изявление на полицията.

Заради негативната роля, която в последно време играе началникът на президентската администрация Вратислав Минард, премиерът Андрей Бабиш го призова да подаде оставка.

„Призовах господин Минард да подаде оставка – това е най-доброто, което може да направи в момента за господин президента. Поведението на господин Минард в последно време доведе до сегашната объркана ситуация около здравословното състояние на президента. Пресконференцията му в понеделник обърка нещата още повече”, отбеляза Бабиш.

Попадането на Милош Земан в болница се случи във важен за Чехия политически момент – отсъствието на президента блокира сформирането на ново правителство след проведените на 8 и 9 октомври парламентарни избори. Сега парламентът предстои да реши дали трябва да предаде президентските пълномощия на друг представител на държавата, както е предвидено в Конституцията. Държавният глава може да бъде освободен с обикновено мнозинство при гласуване в двете камари на парламента.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени